001.jpg

21 січня під час засідання виконавчого комітету директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН доповіла про роботу з електронними петиціями у виконавчих органах Сумської міської ради.

Таку, за словами посадовиці, було налагоджено для розширення можливостей співпраці міської влади із громадськістю та для реалізації механізмів електронної демократії.

Електронна петиція – це колективне електронне звернення до Сумської міської ради, яке, за умови набрання необхідної кількості голосів громадян, обов’язкове для розгляду посадовими особами місцевого самоврядування в особливому порядку.

Основна вимога до електронних петицій – повинні стосуватись питань, що відносяться до повноважень Сумської міської ради та її виконавчих органів і мати суспільно-важливе значення. Електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Відповідальність за її зміст несе автор.

Антоніна Кохан більш детально зупинилася на процедурі оформлення та реєстрації колективної петиції.

Для створення електронної петиції до Сумської міської ради її автору (ініціатору) необхідно пройти реєстрацію на Муніципальному інформаційному порталі у розділі «Електронні петиції», надати згоду на обробку своїх персональних даних, заповнити спеціальну форму та розмістити текст електронної петиції.

Далі електронна петиція повинна набрати необхідну кількість голосів (з розрахунку на кількість населення Сум – це 250). Після цього її буде направлено на розгляд за повноваженнями міського голови, виконавчого комітету або ж депутатського корпусу.

Директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики наголосила, що враховуючи досвід інших міст, робота із електронним петиціями є надзвичайно продуктивною.

За рішенням виконавчого комітету на Муніципальному інформаційному порталі створять інтерактивний розділ «Електронні петиції». Крім того, члени виконавчого комітету одноголосно затвердили Положення про роботу з електронними петиціями у виконавчих органах.