004.jpg

На цьому профільний заступник міського голови наголосив під час «круглого столу», присвяченого питанням організації надання медичної допомоги дитячому населенню Сум.

Для обговорення даної теми зібрались заступник очільника Сум Степан ПАК, секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, фахівці медичної галузі, громадськість, представники об`єднання «Самопоміч».

Підставою для зустрічі стало анкетування відвідувачів дитячих поліклінік міста, яке провели громадські активісти. За словами його ініціатора Дани МАРТИНЮК, сумчан опитували впродовж місяця. Анкети заповнили 45 осіб: 34 відвідувачів дитячої поліклініки № 2 та 11 – поліклініки № 1. Анкетовані висловлювали невдоволення існуючою талонною системою (при цьому, як з`ясувалось 69 % опитаних ніколи не користувались, а то й зовсім не знали про існування системи попереднього запису), нарікали на несумлінність лікарів і працівників реєстратури, на черги до лабораторії, відсутність у поліклініках належних умов для очікування, особливо з маленькими дітьми і таке інше. Серед змін на краще, що відбулись останнім часом, опитані відзначили приязне ставлення працівників реєстратури.

«Недопрацювання є. Причини – як суб`єктивні, так й об`єктивні. Ми все те бачимо і виправляємо», – підкреслив заступник міського голови Степан Пак.

Зокрема, відзначив він, в останні роки відбувається збільшення фінансування галузі, по лікувально-профілактичних закладах тривають ремонти, закуповується нове обладнання. Ведеться робота зі створення інформаційної бази закладів.

Серед надскладних і невирішених питань – брак спеціалістів. Забезпеченість лікарськими кадрами, повідомив Степан Пак, нині складає по місту 83% від потреби. Штат первинної медицини укомплектований на 63%, з яких 32% – пенсійного та перед пенсійного віку. Якщо на це накласти лікарняні медиків, навчання, відсутність за інших поважних причин, ситуація ще більш кричуща, але вирішити її можна лише на законодавчому рівні, бо ж однією з головних причин кадрового голоду є низька заробітна плата.

Стосовно черг до вузьких спеціалістів, то їхня кількість, повідомили посадовці, визначена для того чи іншого закладу штатними нормативами, і вийти за ці межі вольовим рішенням на місцевому рівні не можна. Оптимальним варіантом вирішення даної проблеми Степан Пак вважає переорієнтування сумчан на першочергове відвідання педіатра, котрий за потреби направить до вузького спеціаліста.

По решті озвучених питань, зазначили посадовці, вони працюють щоденно й готові робити це разом із громадськими активістами. Аби ті ґрунтовніше розбирались у темі, охочих запросили провести хоча б один день із лікарем під час виконання ним обов`язків.