006.jpg

Суб’єкти господарювання Сум, які працюють на спрощеній системі оподаткування, минулого року перерахували до бюджету 79,1 мільйона гривень.

Це складає 112,8 % від запланованої суми.

«У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження єдиного податку зросли майже на 14,3 млн грн.», – повідомила в. о. начальника ДПІ у м. Сумах Валентина МЕЛІКОВА.

Вона зазначила, що тенденції до зростання надходжень по єдиному податку – це ще один доказ ефективності внесених змін до Податкового кодексу, які дали можливість здійснювати діяльність за новими спрощеними правилами.

Додамо, що 24 грудня 2015 року Верховна рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Деякі нововведення торкнуться спрощеної системи оподаткування (єдиного податку). Зміни не стосуються платників єдиного податку першої та другої групи. До платників третьої групи із 2016 року будуть входити суб’єкти господарювання із річним доходом до 5 млн грн. замість 20 млн грн. у 2015 році. Ставка для третьої групи платників єдиного податку збільшується: для платників ПДВ – до 3 %, для решти – 5 %. В 1,8 разів підвищено ставки єдиного податку четвертої групи (сільгосппідприємств). На 2016 рік скасовано застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.