005.jpg

Таке переконання міський голова висловив під час великої батьківської конференції, яка відбулася в актовій залі школи №18.

Найголовнішим питанням на порядку денному стало фінансування навчальних закладів міста, зокрема, скорочення на 50% батьківських внесків на поточне утримання шкіл.

Під час зборів були присутні заступник міського голови Степан ПАК, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, народний депутат України Олег МЕДУНИЦЯ, секретар Сумської міської ради Андрій БАРАНОВ, голова депутатської профільної комісії Ольга ВОЛОШИНА, депутати Сумської міської ради, голови батьківських комітетів та керівники навчальних закладів міста.

Начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко розказала про основні здобутки галузі, а також закликала батьків контролювати бюджетні витрати шкіл та дитячих садочків, де навчаються їхні діти. Для цього створені всі умови: кожна школа має свій офіційний сайт, на якому розміщено кошторис видатків навчального закладу.

1453447895 dsc01483

Керівники шкіл та дитячих садочків відзначили, що в минулому році вперше за 20 років почали приділяти увагу навчальним закладам міста, виділивши кошти не лише на ремонти, але й кожному – фіксовану суму по 50 тис. грн. дитячим садочкам та по 100 тис. грн. школам. Цьогоріч цю суму збільшено до 75 та 150 тис. грн. відповідно.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО відзначив, що в основному ці кошти пішли на нагальні потреби навчальних закладів, до яких в минулих роках, за браком фінансування, не доходили руки. Щоб скоротити витрати батьків на поточне утримання шкіл та дитячих садочків з міського бюджету було виділено 8 млн. грн. і саме ці кошти мають піти за призначенням і частково зняти тягар з батьків.

«Ми сподіваємося, що ініціатива міського голови дійсно втілиться в життя, адже і ми, і адміністрація школи вже втомилися збирати кошти з батьків», – переконана голова батьківського комітету школи №17 Валентина СОЛОВЕЙ.

Та не всі батьки готові відмовитися від фінансування поточного утримання класу чи групи з власної кишені. Деякі переконані, що бодай невеликі внески допоможуть створити більш комфортні та затишні умови в школі, а батьківське серце буде спокійніше за виховання своєї дитини.

Розподіляти кошті будуть в залежності від кількості учнів у закладі освіти та його величини. Вирішувати де та за скільки закуповувати миючі засоби, папір, чи інші предмети необхідності вирішуватимуть самі батьки.

1453447973 dsc01513

За підсумками конференції до 31 січня адміністрації навчальних закладів мають провести загальні батьківські збори, пояснюючи розмір та терміни зниження батьківських внесків напоточні потреби групи чи класу. До 10 лютого протоколи проведених батьківських зборів необхідно надати управлінню освіти і науки і вже в кінці кварталу фахівці галузі прозвітують перед депутатами про зменшення внесків батьків на утримання навчальних закладів.

Нагадаємо, цьогоріч з міського бюджету виділено близько 23 млн. грн. на капітальні ремонти та придбання обладнання для навчальних закладів міста. Протягом року депутати, коригуючи бюджет, можуть збільшити ці кошти.