Надрукувати
Перегляди: 1698

З часу відкриття Сумського місцевого центру клієнтами з надання безоплатної вторинної правової допомоги його клієнтами стали 802 особи.

Найчастіше звертались жінки віком від 35 до 60 років, які потребували правової допомоги та яким порекомендувала звернутись до центру інша особа. Абсолютна більшість клієнтів центрів – громадяни України (790). У 104 випадках прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Місцеві центри забезпечують доступ громадян до безоплатної вторинної правової допомоги, що включає такі види правових послуг, як захист, здійснення представництва інтересів осіб, котрі мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

Місцевий центр допомагає соціально незахищеним категоріям громадян, таким як малозахищені (особи, чий середній місячних сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці та інші. Усім цим незахищеним категоріям осіб надаються послуги адвокатів для представництва їхніх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Центр забезпечує доступ до правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, а також надає захист потерпілим у кримінальному провадженні.

Крім зазначених видів правової допомоги, працівники місцевих центрів роз’яснюють громадянам норми чинного законодавства, надають правові консультації, тобто здійснюють первинну правову допомогу.

Про довіру населення до установ, що надають як первинну так і вторинну правову допомогу, свідчать факти повторних звернень громадян до місцевих центрів. Таких у Сумському місцевому центрі 72.

За отриманням детальної інформації та правової допомоги жителі міст Суми, Білопілля, селища Краснопілля, а також Білопільського, Краснопільського, Сумського районів можуть звертатися до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Суми, вул. Покровська, 9/1 (приміщення бібліотеки Української академії банківської справи, вхід напроти кінотеатру «Космос»), понеділок – п’ятниця з 8:00 до 17:00; тел.: (0542) 665-108,(050)8288582 або (098)3806938.

Нагадаємо, Сумський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги відкрився 1 липня 2015 року.

Основним завданням місцевого центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме забезпечення надання таких видів правових послуг: