003.jpg

У неділю, 25 листопада, у Сумах почнеться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка покликана привернути увагу до проблеми подолання насильства в сім’ї, захисту прав жінок в Україні, а також сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.

Про це повідомляють у департаменті соціального захисту населення.

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» триватиме по 10 грудня.

Під час акції у місті проводитимуться просвітницько-профілактичні заходи щодо формування культури гендерної рівності, попередження ризиків потрапляння у рабство, навичок протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та торгівлі людьми (брифінги, семінари, наради, засідання «круглого столу», бесіди, тренінги, практичні заняття, консультації, акції, виставки, перегляд відеороликів, світлин, тощо).

Зокрема у закладах освіти міста заплановані зустрічі батьків з психологами та іншими спеціалістами з питань виховання дітей в сім’ї без насильства, протидії дитячому жебракуванню та булінгу, заходи за участі студентів та учнів. Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка та її філії організують інформаційні вітрини, години спілкування, тематичні зустрічі, відео-уроки. Психологами та юристами міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та обласного центру соціально-психологічної допомоги проводитимуться заходи з постраждалими особами від домашнього насильства, торгівлі людьми та які опинилися в складних життєвих обставинах або знаходяться в групі ризику, батьками прийомних дітей.

Крім того, у неділю, 25 листопада, у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я кожна третя жінка (35%) у світі протягом свого життя зазнає фізичного чи сексуального насилля. Показник насилля над українками — один із найнижчих у Європі. Проте, в Україні 43% жінок хоча б раз у житті зіштовхувалися зі спробами сексуального насилля і 20% жінок зазнавали фізичного насилля з боку свого партнера. Дуже важливо, щоб кожен усвідомив, що насилля проти жінок та дівчат – це не міф, а реальна проблема. Тому завдання суспільства – не допустити цього ганебного явища – насильства.