Надрукувати
Перегляди: 1479

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ разом із журналістами відвідали міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», котрий серед іншого спрямований на допомогу та підтримку людей з інвалідністю.

Гості відвідали один із підрозділів терцентру – відділення денного перебування інвалідів з розумовою відсталістю «Спільнота», де познайомились із його підопічними, оглянули майстерні закладу та поспілкувались із господарями у неформальній обстановці.

Відділення налічує 50 відвідувачів, найстаршому з них 50 років, а наймолодшому – 22 роки. Всі підопічні охоплені гуртковою роботою, це й виготовлення виробів із глини, дерева, ткацтво, вишивка, крім того у відділені діють театральна студія та «побутова кухня» – саме там підопічні відділення спекли пиріг, яким частували гостей.

«Кожен день у нас розпланований, ми і співаємо, і виступаємо, завдяки чому наші свята проходять весело. Мені тут дуже подобається, тут багато друзів, – поділилась враженнями одна з відвідувачок «Спільноти». – Я займаюсь у швейній ткацькій майстерні. Під час занять ми вишиваємо хрестиком, робимо ляльки-мотанки. Зараз, як раз, робимо ляльку-мотанку великого розміру на подарунок для учасників ООС».

Альона Дмітрєвская зазначила, що люди з інвалідністю мають особливі потреби і протягом життя стикаються з різними труднощами – побутовими, соціальними, психологічними. Тому такий заклад, як територіальний центр «Берегиня», вкрай цінний і важливо, щоб про його функціонування знали сумчани.

«Обов’язок міської влади піклуватися про сумчан всіх категорій населення. І ми маємо робити так, аби максимально полегшити життя тим, кому з тих чи інших причин важко самостійно подбати про себе, тих, хто потребує захисту та підтримки, а найголовніше – подарувати їм увагу, тепло та доброту», – наголосила посадовиця.

За словами директора терцентру Інни ГАЛІЧЕНКО, комунальна установа створена для надання соціальних послуг сумчанам, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги та з метою соціалізації осіб з інвалідністю. Вона має сім структурних підрозділів, діяльність трьох з яких направлена на денне перебування молоді з особливими потребами, також є два відділення соціальної допомоги вдома та відділення соціальної підтримки громадян.

На утримання установи у цьому році з міського бюджету виділено 9,4 млн грн., які спрямовали на надання послуг соціальної адаптації, консультування, догляд вдома, транспортні послуги одиноким непрацездатним містянам.

Відвідування підрозділів територіального центру «Берегиня» безкоштовне.

Інна Галіченко акцентувала увагу на тому, що для осіб, які самостійно не пересуваються або пересуваються за допомогою технічних засобів, територіальний центр надає транспортну послугу «Соціальне таксі». У 2018 році його послугами скористались 117 осіб, отримавши 2964 послуги. На постійній основі отримують дану послугу 13 осіб, які потребують гемодіалізу.

27 працівників територіального центру щоденно забезпечують денний догляд понад 150 особам з інвалідністю, забезпечуючи їх навчання, соціальну адаптацію та змістовне дозвілля. А взагалі тих, хто обслуговується в міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», близько 3000.

Принагідно Альона Дмітрєвская зазначила, що у Сумах діє програма «Місто Суми – територія добра та милосердя», в рамках якої реалізуються заходи для надання пільг і допомог уразливим верствам населення за кошти міського бюджету. У цьому році виділено 73,2 млн грн., з них 10,7 млн грн. – на вирішення соціальних питань осіб з інвалідністю, зокрема: надання матеріальної допомоги особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, та сім’ям, де виховуються діти, хворі на онкологічні та онкогематологічні захворювання, для придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Так у цьому році 1067 сім’ям надана матеріальна допомога на загальну суму 5,6 млн гривень.

Крім того, здійснено відшкодування вартості оздоровлення 32 особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, а також хворим на ДЦП на загальну суму 65,8 тис. гривень. Також у цьому році надана одноразова допомога 191 особі, у тому числі 125 сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю підгрупи А та 66 особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А (по 350 грн.) на загальну суму 66,9 тис. грн. Надані пільги особам з інвалідністю на оплату житлово-комунальних послуг та доступу до мережі Інтернет, зокрема: 112 сім’ям осіб з інвалідністю І-ІІ груп по зору, 35 сім’ям, в яких виховуються онкохворі діти, 239 особам з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи з діагнозом ДЦП та дітям з інвалідністю з діагнозом ДЦП на загальну суму 407,4 тис. гривень.