007.jpg

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Сумах проводять низку просвітницько-профілактичних заходів.

Про це та про щоденну діяльність спрямовану на запобігання цьому явищу, йшлось на брифінгу.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ розповіла, що Суми вже не перший рік долучаються до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

«З 25 листопада по 10 грудня у Сумах ті соціальні заклади, які працюють на запобігання та протидію домашньому насильству, знайомлять мешканців міста з видами допомоги, яку можуть отримати особи, що постраждали від домашнього насильства, надають інформацію про заклади та установи, якими ця допомога надається», – сказала Альона Дмітрєвская.

Принагідно посадовиця нагадала, що ст. 29 Конституції України говорить про те, що кожна людина має право на свободу та особисту недоторканість.

Проте, за словами заступника директора департаменту соціального захисту населення, начальника управління соціально-трудових відносин Олени БУТОВОЇ, цьогоріч у Сумах кількість жертв домашнього насильства зросла. Так, з початку року департамент отримав інформацію про 196 випадків вчинення домашнього насильства по відношенню до 156 осіб (на 52 випадки більше, ніж минулоріч).

Та разом із тим, наголосила Олена Бутова, збільшення кількості звернень говорить про збільшення довіри громадян до влади. Адже коли люди, потрапивши у таку ситуацію, звертаються до відповідних служб за допомогою, говорить про те, шо вони довіряють владі і чекають від неї підтримки. Під час комісійних обстежень за місцем проживання з’ясовуються причини та обставини вчинення домашнього насильства, постраждалих ознайомлюють зі списком установ, де вони можуть отримати медичну, соціально-психологічну та юридичну допомогу.

Олена Бутова також розповіла, що аналіз причини домашнього насильства свідчить про те, що у 85% випадках воно було скоєно правопорушниками у стані алкогольного сп’яніння, близько 40% з них не мали постійного місця роботи, у зв’язку із чим не могли утримувати родину. Найчастіше (у 80% випадках) від домашнього насильства страждають жінки, у родинах. Та найгірше те, що свідками цього стають діти. Інформація про такі родини направляється до Служби у справах дітей.

Начальник цього структурного підрозділу Валерія ПОДОПРИГОРА розповіла, що загалом на обліку Служби у справах дітей наразі перебувають 53 дитини, які опинились в складних життєвих ситуаціях, з них восьмеро постраждали від домашнього насильства. Служба у справах дітей у разі отримання інформації від суб’єктів соціальної роботи про випадки насильства в родині протягом доби на них реагує.

«Працюємо з батьками, з’ясовуємо причини вчинення фізичного насильства над дитиною і, якщо таке мало місце, то одразу повідомляємо правоохоронні органи з тим, аби батьків притягнули до відповідальності», – сказала Валерія Подопригора.

Директор міського центру соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ додала, що жертви домашнього насильства можуть звертатись і до них. Фахівці міського центру соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді приймають та розглядають заяви від осіб про отримання ними допомоги, оцінюють їхні потреби та права, спільно з іншими суб’єктами соціальної роботи виходять на місце проживання постраждалих осіб, під час чого визначають ступінь ризику та шляхи допомоги такій родині.

Окрім того, повідомила Марія Вертель, у Центрі консультують юрист, який надає первиннну та вторинну правову допомогу, та психолог. Отримати соціально-психологічну допомогу сумчани можуть також в обласному центрі соціально-психологічної допомоги.

Директор цього закладу Тетяна БЕРЕСЬ повідомила, що працівники Центру надають консультації безпосередньо в закладі, за телефоном, а також можна скористатись послугами денного стаціонару з правом проживання протягом трьох днів. Протягом останнього часу з приводу домашнього насильства до Центру звернулось 48 осіб. Багато, хто з них не бажає, аби про ситуацію, яка з ними склалась, знали поза межами закладу. Саме тому, на жаль, підкреслила Тетяна Бересь, статистика Центру не збігається зі статисткою правоохоронних органів.

Попри те, що дані правоохоронних органів дещо оптимістичніші, розповіла старший лейтенант поліції Сумського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Аліна РЯБКО, постійно триває ряд заходів, спрямованих на попередження домашнього насильства. Разом із тим згідно з даними бази даних Сумського відділу поліції на обліку в категорії «Домашній кривдник» перебувають 200 осіб. На жаль, деякі законодавчі акти, нарікнула правоохоронець, в недостатній мірі регламентують міру притягнення винуватці до відповідальності.

Та все ж жертви домашнього насильства не мають замовчувати проблеми, з якими стикаються в родинах і повинні звертатись за юридичною допомогою. Таку на безоплатній основі надає Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Його керівник Валентина ТРОШЕЧКО закликала громадян-жертв домашнього насильства усвідомлювати, що кривдник понесе відповідальність тільки тоді, коли проблему буде озвучено і справі дадуть хід.