Надрукувати
Перегляди: 1840

Сумське міське управління Головного управління Держсанепідемслужби в Сумській області інформує про те, що 25 січня у обласному центрі розпочато третій тур вакцинації дітей проти поліомієліту.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, його мають пройти діти віком від 2 місяців до 10 років.

У першому та другому турах у Сумах вакцинували малечу віком від 2 місяців до 6 років. Таким чином вдалося провакцинувати 61,15 % та 70,4 % дітей відповідно.

Фахівці запевняють, що імунізацією мають бути охоплені не менше ніж 95% дітей, тому третій тур – необхідність.

У Держсанепідемслужбі нагадують, що поліомієліт – вірусне захворювання, яке вражає нервову систему і викликає запалення слизових стінок кишечника, носа і глотки. Підхопити його можна двома шляхами: фекально-оральним та повітряно-крапельним.

Вірус може передаватися через інфіковану їжу та воду, брудні руки, іграшки, а також переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що збудник може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі: до 3 – 4 місяців у воді, до 6 місяців з фекаліями у грунті.

Клінічні прояви поліомієліту поліморфні. У 90% інфікованих осіб інфекція є безсимптомною. У 4-8% інфікованих захворювання протікає у вигляді гострої респіраторної інфекції, гострої кишкової інфекції, серозного менінгіту. У складних випадках розвивається паралітична форма з ураженням спинного мозку та розвитком паралічів і парезів.

Протягом останніх років у зв’язку з недостатнім забезпеченням поліомієлітною вакциною охоплення щепленням дітей було недостатнім і становило від 14% до 25%. Але з жовтня 2014 року було розпочато проведення трьохтурової додаткової вакцинації дітей проти поліомієліту. Лише вона дозволить повністю викорінити вірус.

До того ж, сама система щеплень проти поліомієліту виробляє імунітет до вірусного захворювання, який зберігається протягом п'ятнадцяти років у 100% дітей.