002.jpg

За прогнозами синоптиків, найближчим часом очікується значне похолодання, що призведе до ожеледиці та збільшення ризику отримання травм.

Щоб уникнути травматизму, відділ охорони здоров’я закликає сумчан бути вкрай обережними та нагадує правила поведінки під час ожеледиці:

  • щоб запобігти травмуванню, перед виходом із будинку треба натерти наждачним папером підошву, наклеїти на неї лейкопластир чи гумову прокладку. Найкращими для пересування по слизькій поверхні є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів. Людям похилого віку краще у «слизькі дні» не виходити з дому, а у разі потреби, необхідно взяти палицю з гумовим наконечником або шипом. За статистикою, дві третини травм отримують при падінні люди старшого віку. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу небезпечні.
  • щоб зменшити ризик травм під час ожеледиці, необхідно: ходити не поспішаючи, ноги злегка розслабити в колінах, ступаючи на всю підошву; у випадку порушення рівноваги – швидко присісти, аби утриматися на ногах; у момент падіння згрупуватись, напружити м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотитися – від цього удар пом’якшиться; не тримати руки в кишенях – це збільшує можливість важчих травм, переломів; обходити металеві кришки люків, бо вони, як правило, покриті льодом; не ходити краєм проїжджої частини дороги – це небезпечно завжди. Небезпечні прогулянки в ожеледицю у нетверезому стані. У стані сп’яніння травми найчастіше важкі.
  • щоб уникнути небезпеки, необхідно триматись далі від будинків – ближче до середини тротуару, адже взимку велику небезпеку становлять бурульки. Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі – сприяють активному утворенню їх на покрівлях споруд та великих деревах. Тому, пересуваючись містом у період танення льоду, слід бути особливо уважними, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів і вибрати найбільш безпечний маршрут руху. В жодному разі не можна заходити за будь-які огорожі поблизу будинків чи дерев, де у випадку травмування постраждалого важко помітити.

Також лікарі наголошують, що у разі падіння чи отримання іншої травми і якщо через деякий час з’являється відчуття болю у голові, нудоти, болю у суглобах, утворення набряку – треба терміново звернутися в травмпункт, де нададуть своєчасну і кваліфіковану медичну допомогу.

Як повідомляють у відділи охорони здоров’я, за поточний тиждень до лікувально-профілактичних закладів міста звернулося 438 травмованих осіб, у тому числі до травмпункту міської клінічної лікарні № 1 – 324. Ушкоджень, отриманих у побуті – 237, вуличних травм – 139, дорожньо-транспортних – п’ять, спортивних – 14, інших – 43.