002.jpg

У Сумах вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Ліквідатори, представники влади та громадськості схилили голови у хвилині мовчання за героїчними людьми, які ліквідовували наслідки тієї страшної катастрофи, та поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля».

«Від імені всіх сумчан висловлюю глибоку вдячність ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. Завдяки їхній витримці та мужності вдалось відвернути найстрашніші наслідки, до яких могла призвести найбільша в світі техногенна катастрофа. Велика шана живим і вічна пам'ять тим, чиї життя перевернув мирний атом!» – зазначила заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ.

Посадовиця повідомила, що на обліку в місті перебуває 2655 осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, із них ліквідаторів –1541.

На виконання програми «Місто Суми – територія добра та милосердя», у 2018 році для надання соціальних гарантій та пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з міського бюджету було виділено 812,5 тис. гривень. 674 тис. грн. спрямували на виплату матеріальної допомоги (по 1 тис. грн.) 674 «чорнобильцям» 1 категорії; 30 тис. грн. – на виплати для 60 осіб (у відповідності до списків громадських організацій) з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; 93,5 тис. грн. – на оплату проїзду до будь-якого пункту України і назад 162 особам; 15 тис. грн. – на відшкодування вартості санаторно-курортних путівок трьом особам, що супроводжували постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, яким встановлено інвалідність 1 групи.

Такий пакет соціальних пільг і гарантій, повідомила Альона Дмітрєвская, збережеться і наступного року, для чого в міському бюджеті резервують 866,9 тис. гривень.