0010.jpg

У суботу, 15 грудня, в Сумах відбулись громадські слухання щодо проекту міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку міста на 2019 рік.

Участь у слуханнях взяли 247 сумчан – керівники міста, депутати міської ради, представники структурних підрозділів, громадськості, установ, організацій та закладів обласного центру. Слухання тривали протягом трьох з половиною годин.

Директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА представила проекти міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку міста.

Керівники департаменту забезпечення ресурсних платежів, департаменту інфраструктури міста, департаменту соціального захисту населення, управління освіти і науки, управління капітального будівництва і дорожнього господарства, відділу охорони здоров’я більш детально презентували основні показники та завдання щодо наповнення міського бюджету та виконання заходів програми економічного і соціального розвитку міста за своїми напрямками.

Міська влада визначила пріоритети, на які і буде спрямовано наявний фінансовий ресурс, який залишається в розпорядженні міської ради після забезпечення обов’язкових видатків на утримання соціально-культурної сфери та функціонування систем життєзабезпечення міста.

Так, зберігається пріоритетність фінансування з міського бюджету житлово-комунального господарства, зокрема, капітального ремонту доріг, у тому числі прибудинкових, тротуарів, ліфтів та житлового фонду (у тому числі ОСББ).

Продовжуватиметься облаштування громадських просторів (будівництво міського пляжу в парку ім. Кожедуба, скейт-парку, скверу по вул. Петропавлівська, 96, капремонт скверів), у тому числі за проектами в рамках громадського (партиципаторного) бюджету.

Питання розвитку муніципального транспорту залишаються також серед основних пріоритетів і вирішуватимуться як за рахунок коштів міського бюджету, так і за рахунок кредитних коштів.

Триватиме робота й у сфері енергозбереження. Останнім часом завдяки плідній співпраці із кількома міжнародними проектами підвищилась фінансова спроможність щодо впровадження енергоефективних проектів у будівлях бюджетної сфери. Так у наступному році планується залучити грантових коштів 36,7 млн грн., кредитів міжнародних фінансових організацій – 52 млн грн., спрямувати з міського бюджету 41,9 млн грн., у тому на співфінансування проектів.

Капітальні вкладення в першу чергу спрямують на продовження (завершення) розпочатих об’єктів: реконструкцію інженерних мереж водовідведення, реконструкцію стадіону «Авангард», будівлі молодіжного центру «Романтика». Поряд з цим планується розпочати будівництво нових об’єктів, зокрема, дитячого садка у 12 -му мікрорайоні.

Не залишаться поза увагою і соціальні питання. На реалізацію програм соціального захисту окремих категорій сумчан спрямовується понад 80 млн грн., у тому числі для учасників АТО та членів їх сімей – 29 млн гривень. До декількох десятків видів допомог, пільг та гарантій, встановлених міською радою, додається ряд нових, наприклад для учасників АТО та членів їх родин, хворих дітей, та збільшуються розміри існуючих.

Не зважаючи на відсутність прямої законодавчої норми щодо забезпечення харчуванням дітей у дошкільних навчальних закладах, учнів 1-4 класів, дітей учасників АТО та бойових дій в Афганістані, дітей-інвалідів, учнів 5-11 класів з малозабезпечених сімей, на дані потреби з міського бюджету спрямують 36,3 млн гривень.

«Бюджет 2019 року, можливо, не можна назвати в повній мірі бюджетом розвитку. Але ми все ж таки маємо можливість закладати фундамент для наших подальших кроків. І на цьому шляху нагальною потребою є затвердження Стратегії розвитку міста, розробку якої ми розпочали цього року. Було проведено 13 стратегічних сесій з широким залученням громадськості, проведено опитування щодо розробки Стратегії, розроблено Прогноз економічного і соціального розвитку міста на середньостроковий період, – зауважив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Сподіваємось, що це дійсно буде розвиток і ці сподівання підтверджуються поступовим поліпшенням економічної ситуації в місті завдяки стабілізації роботи існуючих основних промислових підприємств, відкриття нових, активізації малого та середнього підприємництва. Ми і надалі в межах можливостей будемо сприяти цим процесам задля подальшого розвитку нашого міста підвищення рівня комфортності життя в ньому».

Далі усі присутні мали можливість постави свої запитання та озвучити пропозиції щодо головних документів міста на наступний рік. Порушувались питання забезпечення харчування дітей у закладах освіти, створення умов для пересування містом городян з інвалідністю по зору, оновлення парку комунального транспорту, у тому числі за рахунок кредитних коштів, розвитку 12-го мікрорайону та інших.

За результатами обговорення учасники ухвалили резолюцію громадських слухань, яка буде оприлюднена у засобах масової інформації.