006.jpg

25 січня ініціативна група у «Агенції промоції «Суми» провела засідання «круглого столу» для обговорення змін у законодавстві щодо умов реєстрації безпритульних громадян. Наприкінці минулого року було ухвалено Закон України №2984 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг».

Ним зокрема, внесені зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», які фактично руйнують систему Центрів обліку безпритульних громадян, а також процедуру взяття на облік безпритульних.

Про те, які негативні наслідки може мати для цієї категорії громадян реалізація нового закону, говорили керівник Центру реінтеграції бездомних осіб Світлана СМІЛЯК, керівник Сумської обласної ГО Клуб ресоціалізації хімічно узалежнених «Шанс» Олексій ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ, заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ та представник Управління Державної пенітенціарної служби України в Сумській області Олександр КОРНІЄНКО.

«У центрі ризику опинилися ті, хто не мають власного житла. Новою постановою затверджено, що реєстрацію у Сумах можна отримати тільки за фактичною адресою проживання. Раніше ж отримати реєстрацію можна було за адресою відповідного Центру обліку, уповноваженого для надання таких послуг органами місцевого самоврядування. Тобто, усі, хто до моменту прийняття цього закону не мав власного житла, стають безпритульними. А це більше 1,5 тисячі тільки моїх підопічних. Ця тенденція призведе до підвищення соціальної напруги», – говорить Світлана Сміляк.

За умовами нового закону Центри обліку все ж можуть надавати реєстрацію, але тільки у тому випадку, якщо вони забезпечують безпритульного відповідним місцем проживання. У загальній системі ж закладів у наявності є біля 2-х тисяч місць на 27 тисяч зареєстрованих громадян. Тобто Закон №2984 фактично позбавляє Центри обліку функції надання реєстрації.

Представник Управління Державної пенітенціарної служби України в Сумській області Олександр Корнієнко стверджує, що у тих людей, які звільнились з місць обмеження волі, і тепер, відповідно до нового закону, не можуть отримати реєстрацію, немає можливості стати на облік до Державної служби зайнятості України і, відповідно, отримати робоче місце. А це, за його словами, призведе до підвищення рівня злочинності по всій країні.

За результатами «круглого столу» ініціативна група вже до 28 січня планує надіслати звернення до профільної комісії Верховної Ради, аби скасувати ухвалені зміни. «Не треба краще, поверніть, як було», – резюмував Олексій Загребельний.

Загалом учасники заходу відзначили, що питанню влаштування безпритульних приділяється мало уваги. Зокрема, навіть у засобах масової інформації рідко зустрінеш матеріали на зазначену тему. Тож треба перш за все змінювати ставлення громадськості до цієї проблеми.