005.jpg

На обліку в Сумах перебувають 2 570 осіб, які переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Про це йдеться у повідомлення управління соціального захисту населення.

Торік управлянням узято на облік та видано 1 645 довідок вимушеним переселенцям.

Виплати щомісячної адресної допомоги особам, що переміщуються з районів АТО та окупованої території України проведено 1 798 сім’ям (2 570 особам) на загальну суму 22 147,5 тис. грн., заборгованість із виплати відсутня.

З питань оформлення усіх видів державної соціальної допомоги звернулись 492 сім’ї, в тому числі з тимчасово окупованої території – 13, з Донецької та Луганської областей – 479. Із загальної кількості родин 61 вже повернулась додому. Наразі призначено та виплачено різні види державної соціальної допомоги 485 родинам, з них 13 з АРК Крим та Севастополя.

15 осіб з числа вимушених переселенців мають право на отримання пільг при оплаті за житлово- комунальні послуги за місцем проживання. Але станом на 1 січня поточного року лише десять осіб із числа пільгової категорії громадян, які прибули до міста Суми з АР Крим або районів проведення АТО, користуються пільгами на ЖКП за фактичним місцем проживання. Три пільговики, які прибули із зазначених територій України, проживають в пансіонаті по вул. Ковпака, 20, інші або не мають право на пільги по доходах, або відмовились від отримання пільг за фактичним місцем проживання.

З початку окупації АР Крим та проведення АТО до Центру реінтеграції бездомних осіб звернулося 160 громадян з питання реєстрації місця проживання/перебування та тимчасового проживання, в тому числі 33 особи протягом 2015 року (31 особа з Донецької та Луганської областей, 2 – з АРК). Станом на 1 січня 2016 року зі 160 осіб, як звернулись за реєстрацією місця перебування та місця проживання, у 136 термін дії реєстрації (шість місяців) закінчився, 20 осіб зареєстровані на постійне місце проживання за юридичною адресою Центру (вул. Робітниче селище, 14). 15 вимушених переселенців користувались послугами відділення нічного перебування. На початок нинішнього року таких була лише одна особа. Одного вимушеного переселенця влаштували до інтернатної установи.

23 громадянина з Донецької та Луганської областей( в тому числі 13 інвалідів, п`ятеро дітей -інвалідів, дві дитини віком до 18 років, три особи похилого віку) звернулись з питання забезпечення 27 технічними та іншими засобами реабілітації та 88 протезно-ортопедичних виробами відповідно до медичних показань. Вісьмом інвалідам від загального захворювання, двом дітям віком до 18 років, п`ятьом дітям-інвалідам надали показані їм засоби реабілітації (ортопедичне взуттям, корсет, крісло колісне, меблі, ортопедичні вироби), двох осіб похилого віку забезпечили протезами молочної залози та ліфами, одного інваліда з дитинства – ортезами. Іншим видали направлення для забезпечення необхідними засобами реабілітації.

Послугами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» скористались 32 громадянин України. Переселенці звертались щодо отримання продуктів харчування (25 осіб забезпечили курячими гомілками) та засобами реабілітації (три особи), за допомогою у працевлаштуванні, взяттям на обслуговування.

Впродовж року проводилась робота з оформленя документів щодо надання грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 535. У 2015 році відбулось 23 засідання відповідної комісії, складено реєстри на 123 громадян на загальну суму 165 241 тис. грн., які направлено до Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації. Станом на 1 січня 2016 року виплати проведено 48 внутрішньо переміщеним особам на загальну суму 74 676 грн.