001.jpg

27 січня світова спільнота відзначила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Меморіальні заходи, присвячені цій трагічній сторінці в історії людства, відбулися і у Сумах.

Зранку на Центральному кладовищі біля обеліску жертвам нацизму зібралися представники єврейської спільноти, громадськості, влади.

У словах промовців звучав заклик ніколи не забувати про один з найбільших в історії злочинів проти людей, зробити все можливе, аби не поширювалися прояви антисемітизму та національної нетерпимості.

Присутні хвилиною мовчання та квітами вшанували душі невинно загиблих жінок, дітей, літніх людей та чоловіків, єдиною провиною яких була національна приналежність.

За жертвами геноциду пролунали слова щирої молитви.

Далі обласна філармонія запросила на концерт-реквієм «Скорботна пам’яті пора…». У концертній програмі звучали виступи творчих колективів та виконавців, присвячені пам’яті жертв Голокосту.

У закладах культури міста також пройшли тематичні заходи.

Нагадаємо, Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був призначений Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй у 2005 році для того, щоб зробити майбутні покоління чутливими до трагедії Голокосту і таким чином запобігти майбутнім актам геноциду. День відзначається 27 січня, в річницю визволення військами І Українського фронту нацистського концентраційного табору Аушвіц-Біркенау, який став свідком знищення щонайменше мільйону українських, угорських, польських, французьких, чеських, словацьких і грецьких євреїв, а також мешканців інших країн, і близько 120 тисяч інших ув'язнених (поляків, ромів, радянських військовополонених та інших).

За свідченнями науковців та дослідників, нацистами було вбито та закатовано близько 6 мільйонів представників єврейського народу та іудейського віросповідання.

Переглянути анімаційний фільм "Пам'ятай", створений Європейською мережею пам'яті й солідарності