003.jpg

Під головування заступника міського голови Олександра ЖУРБИ відбулася нарада з надавачами послуг з електропостачання щодо питань, пов’язаних із реформою енергетики.

Обговорення проходило за участі керівників департаменту інфраструктури міста, департаменту соціального захисту населення, обслуговуючих організацій міста, голови Асоціації ОСББ «Сумщина», ПАТ «Сумиобленерго» та ТОВ «ЕНЕРА СУМИ».

Як зазначив Олександр Журба, з 1 січня 2019 року набирає чинності Постанова НКРЕКП № 2010 від 21 грудня 2018 року «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 1 березня 2017 року», згідно з якою виключається примітка, що визначає вартість комунальної електроенергії.

«Тож головна мета зібрання – отримати вичерпну інформацію щодо змін відповідно до зазначеної Постанови НКРЕКП від підприємств-надавачів послуг з електропостачання, уточнити чи заключенні наразі договори на постачання та розподіл електричної енергії між комунальними підприємствами та обслуговуючими організаціями міста та надавачами послуг, та чи відбулись зміни у тарифах на електроенергію», – сказав посадовець.

Як повідомив комерційний директора ПАТ «Сумиобленерго» Андрій ЧУЙКО, законодавчо функціонування ПАТ «Сумиобленерго» розділено на дві складові – розподільча кампанія, тобто власне ПАТ «Сумиобленерго», яке буде передавати електроенергію мережами для потреб споживачів, і нова організація, яка утворилася шляхом виокремлення з ПАТ «Сумиобленерго», – ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», яке займатиметься постачанням електричної енергії.

Говорячи про зміни для споживача, Андрій Чуйко зазначив, що будуть дві окремі складові перша за розподіл (витрати, які несе підприємство за транспортування електроенергії), друга – безпосередньо купівля електроенергії. Що стосується договорів, вони укладатимуться на умовах існуючих договорів про постачання шляхом підписання заяви-приєднання до договору на розподіл.

Директор ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» Ірина ЛОШАК додала, що тариф для населення не зміниться, проте автоматично збільшили тариф для комунальних потреб багатоквартирних будинків, які до цього розраховувались за тарифом для населення. Постачання електричної енергії всі комунальним підприємствам, обслуговуючим організаціям, ОСББ, гуртожиткам буде здійснюватися за договором про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг. Із урахуванням тарифу на розподіл, з 1 січня тариф на постачання складатиме 3,10 грн за кВт.

Під час засідання присутні обговорили питання постачання електроенергії за вільними цінами, постачання електроенергії постачальником універсальних послуг, постачання електроенергії постачальником «останньої надії». Детально зупинялись на складових Додатку № 2 до Договору про постачання електричної енергії споживачу «КОМЕРЦІЙНА ПРОПОЗИЦІЯ № 1 «КЛІЄНТ» для споживачів, які не відносяться до сегменту ринку, обов’язки постачання якому покладені на Постачальника універсальної послуги».

Додамо, що Постанова НКРЕКП № 2010 від 21 грудня 2018 року «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року» набирає чинності з 1 січня, але не раніше дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті «Урядовий кур’єр».