Надрукувати
Перегляди: 1638

29 січня у сумській школі №11 відкрито меморіальну дошку в пам’ять про загиблого бійця АТО, почесного громадянина міста Суми Андрія РЕУТИ.

В цей день на подвір’ї школи зібралися учні та педагогічний колектив школи, жителі мікрорайону, батьки героя, міський голова Олександр ЛИСЕНКО та депутати Сумської міської ради.

«Важко говорити у такі хвилини. Нам залишилася не просто пам’ять, а приклад життя. Хлопці віддали найдорожче, аби прапор України завжди майорів на нашій, Богом даній землі. Пам’ятаємо їх подвиг», – зазначив очільник міста.

Він згадав про перше бойове хрещення для підрозділу, де служив Андрій. Відбулося воно в боях за Попасне Луганської області 18-19 липня, коли після звільнення м. Слов’янськ, українська армія пішла в наступ. Тоді необстріляний боєць-санітар Андрій Реута побачив перших поранених.

Для порятунку поранених на допомогу підрозділу «Донбас» прибув БТР «Буцефал», утім, підбитий з гранатомета, зупинився. Під вогнем ворога техніку все ж вдалося завести, пробилися за пораненими раз, а потім і вдруге. Це був перший бій Андрія Реути. І він одразу проявив характер: продовжував перев’язувати важкопоранених, виводив із запаморочення. Це – сила духу Андрія, який не маючи серйозної медичної практики, не розгубився, не піддався емоціям, а рятував своїх побратимів.

Батько героя Олександр Реута пишається своїм сином, якому випала нелегка доля, але яку він зустрів, як завжди, з посмішкою.

«Якщо б сини олігархів були всі на Сході України, впевнений – війна б закінчилася набагато швидше. Але сила українського народу в єдності і я вірю в перемогу», – додав Олександр Реута.

Поріг школи №11 Андрій Реута переступив у 1989 році. Вчителі пам’ятають його як тямущого, надійного, зі здібностями організатора, добру дитину хороших батьків. Душа компанії – це теж про Андрія. В школі за ним закріпилася роль миротворця, до чоловічої дружби ставився щиро і відповідально.

Під час заходу присутні ще раз згадали, яким був за життя герой-земляк, помолилися, освятили меморіальну дошку та вшанували пам’ять про нього хвилиною мовчання.

Це вже другий вихованець школи, який віддав життя за незалежність України. На стінах навчального закладу було встановлено меморіальну дошку Олексію БРАТУШЦІ. 

Нагадаємо, Андрій Реута народився 3 січня 1983 року в м. Суми. В юності був учасником козацької «молодіжки», що мала назву «Молода Січ». Після закінчення школи вступив до Сумського машинобудівного коледжу, який успішно закінчив у 2002 році. Працював майстром дільниці СМНВО. Вищу освіту здобув в Сумському державному університеті, після чого працював майстром на заводі. З 20 квітня 2014 року – боєць Нацгвардій України. З 23 червня – новобранець батальйону «Донбас». Андрій склав присягу на вірність українському народу і вирушив в зону АТО.