Надрукувати
Перегляди: 1547

Учні середніх навчальних закладів та вихованці дитячих садків перебуватимуть на карантині ще два дні, а учні професійно-технічних навчальних закладів вже у середу повернуться до занять.

Відповідне рішення ухвалила зранку комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням міського голови Олександра ЛИСЕНКА.

Як повідомив начальник міського управління Держсанепідслужби Олександр ЧЕРНЯК, у Сумах намітилась тенденція до зниження рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Втім, ситуація все ще складна. У четвертий тиждень січня в обласному центрі зареєстрували 5408 випадків захворювань на ГРВІ (загалом по області 14538). Спостерігається перевищення епідпорогу у 2,4 рази. Показник захворюваності склав 199,7 на 10 тис. населення при пороговому 86,2. У п`ятницю, суботу та неділю зареєстрували 1251 випадків захворювання (397 – діти), тоді як тиждень тому за цей же період їх було 1412 (617 діти). Запроваджені в місті обмежувальні заходи, зазначив Олександр Черняк, дали свій результати: кількість недужих дітей зменшилась, нині вони складають третину від тих, хто захворів.

«Намітився спад, але він не такий значний, щоб відновити навчально-виховний процес. Вважаю за доцільне продовжити карантин», – сказав начальник міського управління Держсанепідслужби.

За продовження карантину висловилась і в. о. начальника відділу охорони здоров`я Олена ЧУМАЧЕНКО. Кількість госпіталізованих за вихідні, поінформувала вона, збільшилась на 8%. На стаціонарному лікуванні наразі перебувають 390 осіб. 55% з них мають ускладнений перебіг захворювання, 9% – тяжкий. В останні дні зареєстровано два летальні випадки. Загалом їх по місту вже чотири. Захворюваність серед дитячого населення зменшилась, відзначила Олена Чумаченко, в той же час серед госпіталізованих малеча складає 48%. Головний медик Сум підтримала пропозицію продовжити карантин у навчально-виховних закладах бодай на кілька днів.

Іншої думки була начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО. Вона висловилась за відновлення навчально-виховного процесу, хоча б поступово. Батьки одинадцятикласників, повідомила начальник управління освіти і науки, занепокоєні тривалим карантином, адже це відображається на навчанні. Окрім того, немає гарантії, що згодом не доведеться знову призупинити роботу закладів освіти. Карантин, наголосила Антоніна Данильченко, не єдиний захід, що може запобігти захворюваності. Зокрема, освітяни готові посилити профілактично-просвітницьку роботу з дітьми та батьками.

Вислухавши думки всіх сторін, члени комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили вже з середи відновити навчальний процес у ПТУ, а в школах і дитячих садках продовжити карантин до середи включно. Того дня комісія знову збереться і вирішить, як бути далі.