006.jpg

1 лютого міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Степан ПАК та заступник голови Обласної ради Лілія РИЧКІНА зустрілися із представниками польського ТОВ «Крісмар».

Говорили про запровадження теплозберігаючих технологій у обласному центрі та про відкриття навчального Центру на базі Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту.

Президент ТОВ «Крісмар» Кшиштоф КОСІНСЬКИЙ повідомив, що рішення відкрити у Сумах навчальний центр базується на доцільності наповнення ринку праці кваліфікованими кадрами, які мають професійно-технічну освіту. Ті студенти Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту, які здобуватимуть практичні та теоретичні знання у новоствореному Центрі, будуть затребувані як спеціалісти не лише на теренах України, але й за кордоном.

Кшиштоф КОСІНСЬКИЙ говорить: «В Україні та Сумах, зокрема, багато працьовитих та талановитих людей. Проте давно застарілі методики викладання у закладах професійно-технічної освіти не дають можливості їх випускникам знайти гідну роботу, а самій країні вийти на новий, більш якісний, рівень робочих професій. Виправити це – одна із головних задач, яку ми ставимо перед собою».

Заступник міського голови Степан Пак підкреслив, що така пропозиція польських гостей дуже на часі, а обране для її втілення Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту, підходить як найкраще. Тут є спеціальний навчальний клас, де буде замінено зварювальні апарати та іншу техніку на польську.

Окрім цього, в планах польських гостей попрацювати у сфері теплоенергетики. Мова йде про впровадження теплозберігаючих технологій завдяки встановленню автоматизованих котелень та пілетних установок. Рухатися в цьому напрямку, зауважив президент ТОВ «Крісмар», можна вже сьогодні. Проте польським колегам необхідні чітко визначені об’єкти та добре продуманий план дій.

Очільник обласного центру Олександр Лисенко радо підтримав ініціативу гостей із Польщі допомагати Сумам ставати дійсно європейським містом: «Суми зацікавленні переймати досвід європейських країни та будемо дуже вдячні за допомогу. Тим паче, що нині в місті розробляється нова схема теплопостачання».

Конструктивний діалог завершився домовленістю зустрітися в кінці березня, коли представники ТОВ «Крісмар» повернуться до України з більш детальними напрацюваннями щодо окреслених питань.