0012.jpg

Відбулось засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання розглянули актуальні питання щодо стану і перспектив погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати, заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України, а також щодо дотримання роботодавцями міста законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин.

Як повідомив начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 січня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 247,1 млн грн. мали 17 суб’єктів господарювання міста. При цьому було відмічено, що 217,8 млн грн. або 88% заборгованості належало шести економічно активним підприємствам (з них 212,5 млн грн. або 86% загальної суми по місту завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,3 млн грн. або 11,9% – семи підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (26,4 млн грн. або 90,1%) мало ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. або 0,1% – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 грудня 2018 року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 7,8 млн грн. або на 3,3%, а кількість підприємств-боржників, навпаки, зменшилася на три. Він пояснив, що зростання заборгованості відбулося внаслідок збільшення такої заборгованості на суму 9,2 млн грн. п’ятьма економічно активними підприємствами та одним підприємством-банкрутом – на суму 1,2 тис. гривень.

Також посадовець поінформував, що протягом грудня 2018 року повністю розрахувалися зі своїми працівниками, виплативши 1,3 млн грн. три підприємства-боржника, а саме: Дочірнє підприємство «Сумський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» – 241,6 тис. грн., Філія «Сумський райавтодор» Дочірнього підприємства «Сумський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» – 303 тис. грн., Філія «Сумська дорожньо-екслуатаційна дільниця» Дочірнього підприємства «Сумський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» – 744,8 тис. грн. Крім того, частково (на суму 110,4 тис. грн.) зменшили заборгованість із заробітної плати два підприємства: ТОВ «Сумиспортінвест» – на 42 тис. грн. та КП «Сумижитло» – на 68,4 тис. грн.

При цьому Анатолій Занченко підкреслив, що протягом 2018 року підприємствами-боржниками усього було виплачено понад 130 млн грн. заборгованої заробітної плати.DSC00947

Під час розгляду питання щодо погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України заступник начальника Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Андрій ГОРЕВИЙ повідомив, що у минулому році на виплату пенсій сумчан спрямували майже 2,5 млрд грн., у той час як від платників надійшло менше 1,6 млрд грн. Одночасно він зауважив, що оскільки забезпеченість території власними коштами для виплати пенсій становить лише 62% (решта – дотації з бюджету), питання погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України є особливо актуальним. Також Андрій Горевий наголосив, що станом на 1 січня цього року 1374 суб’єкти господарювання мають заборгованість по обов’язкових платежах до бюджету Пенсійного фонду України на загальну суму 203,7 млн грн., з них 71,6 млн грн. належить 1358 економічно активним страхувальникам. При цьому посадовець зауважив, що заборгованість у повному обсязі охоплено заходами примусового стягнення. Крім того, з метою забезпечення погашення заборгованості протягом 2018 року Сумським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області проведено спільні з державними виконавцями та представниками правоохоронних органів виходи за місцем реєстрації або здійснення підприємницької діяльності до 1102 боржників, повідомлено органи ДВС про 1186 джерел, наявних у боржників для погашення заборгованості, подано 988 ініціатив щодо виявлення державними виконавцями активів та доходів у боржників для погашення боргу, проведено ознайомлення з матеріалами 1645 виконавчих проваджень, ініційовано внесення семи подань до суду про розшук боржників, ініційовано внесення 655 подань до суду про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України. Протягом 2018 року до бюджету Пенсійного фонду було стягнуто 56,6 млн гривень.

Одночасно комісія заслухала звіти окремих суб’єктів господарювання про стан і перспективи погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання міста вимог законодавства про працю, для участі у засіданні комісії було запрошено 18 роботодавців міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення законодавства про працю, а саме: про використання 30 і більше відсотків найманої праці на умовах цивільно-правових договорів. Заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 10 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців. За результатами заслуховувань комісією зверталась особлива увага кожного роботодавця на неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими, на необхідність забезпечення законності і обґрунтованості підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру, а також акцентувалася увага роботодавців на критеріях, згідно з якими визначаються трудові відносини.

З метою підвищення рівня поінформованості кожен роботодавець отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

Також усім присутнім на засіданні комісії наголошено, що статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачено відповідальність роботодавця за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору у вигляді штрафу у сумі 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, що з 1 січня 2019 року складає 125190 гривень.