Надрукувати
Перегляди: 1406

На базі «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди провели семінар–тренінг «Морально-етичні аспекти у формуванні сучасної особистості: репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка молоді».

Захід став можливим завдяки плідній співпраці Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки та «Клініки, дружньої до молоді».

У семінарі–тренінгу брали участь вчителі основ здоров’я, етики та християнської етики закладів освіти міста. Тренером виступила соціальний педагог «Клініки, дружньої до молоді» Анна КРАМАР, що є сертифікованим фахівцем за програмою «Здоров’я жінок України» та вчителем християнської етики.

Статеве виховання – процес формування систем, норм і цінностей, підтримка та розвиток міжособистісних стосунків, збереження репродуктивного та сексуального здоров’я, попередження ризиків. Здійснюється даний напрямок виховання з урахуванням вікових особливостей, культурних рамок та національних традицій.

Для благополучного зростання та розвитку молоді необхідно забезпечити як формальне, так і неформальне статеве виховання. Протягом останніх років значно посилилась складова профілактичної освіти, розроблені нові програми («Програма 15», «Майбутнє варто планувати», «Дорослішай на здоров’я», «Репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка молоді»), зростає кількість учителів, що пройшли спеціальну підготовку з використання інтерактивних методик.

Під час заходу зазначали, що формування 1 2ціннісних орієнтацій сучасної молоді здійснюється шляхом тісної взаємодії сім’ї та закладу освіти. Незаперечним є вплив сім’ї на формування статевої культури, проте не у кожній родині обговорюють з дітьми теми статевого розвитку.

Присутні зауважили, щоб досягти позитивних показників у стані здоров’я та поведінці молоді, необхідно здійснювати системний та узгоджений підхід до організації освітніх і профілактичних заходів: упровадження програм статевого виховання за участю всіх зацікавлених сторін: родини, освітян, медиків, самої молоді та громади.

І лише така система, як: родинне виховання, збалансована освітня програма, система медичних, соціальних та психологічних послуг для молоді – може забезпечити позитивний результат та допомогти підліткам сформувати свою власну модель відповідальної статевої поведінки.