Надрукувати
Перегляди: 1629

Дитячі садочки міста відновлюють свою роботу відзавтра, школи – з понеділка.

Відповідне рішення 3 лютого ухвалила комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням міського голови Олександра ЛИСЕНКА.

Як повідомив начальник міського управління Держсанепідслужби Олександр ЧЕРНЯК, в останні дні в Сумах зберігалась тенденція до зниження захворюваності. Кількість недужих щодоби зменшувалась на 6 %. Із п`ятниці по вівторок зареєстрували 2829 випадків (2031– дорослі, 798 – діти). Показник захворюваності склав 104 на 10 тис. населення при пороговому 111.

«Іде чітка стабілізація ситуації, але щоб не допустити ускладнень, вважаю за доцільне продовжити карантин у школах до понеділка, а в дитячих садочках відновити виховний процес відзавтра. У дошкільних закладах існує групове обмеження, а відтак, і менше можливості для розповсюдження недуги», – зазначив Олександр Черняк.

Зачекати з поверненням учнів до шкіл закликала членів комісії й в. о. начальника відділу охорони здоров`я Олена ЧУМАЧЕНКО. Попри позитивну динаміку щодо рівня захворюваності та кількості тих, хто потребує стаціонарного лікування (зменшилась на 10 %), повідомила головний медик Сум, знову маємо високий відсоток госпіталізації саме пацієнтів шкільного віку. Загалом, серед госпіталізованих діти складають 51 %.

За якомога швидше відновлення навчально-виховного процесу у школах і дитячих садочках висловилась заступник начальника управління освіти і науки Алла ШАМРАЙ.

За її словами, управління вже має безліч звернень від батьків із відповідним проханням. Пропущене за карантин, зауважила освітянка, доведеться відпрацьовувати за рахунок ущільнення програми та занять по суботах. Останніх назбиралось уже до кінця квітня.

Із освітянами не погодились міський голова Олександр Лисенко та його заступник Степан ПАК. Посадовці звернулись до членів комісії з проханням прислухатись до думки медиків і санітарних лікарів та зачекати з остаточним припиненням карантину.

«Якщо фахівці кажуть про продовження карантину у школах, ми маємо до них прислухатись. Нехай діти ще два дні побудуть вдома, ані ж ми поставимо під загрозу їхнє здоров`я», – зазначив очільник міста.

У підсумку комісія ухвалила рішення про відновлення нормального режиму роботи дошкільних навчальних закладів із четверга 4 лютого, середніх – із понеділка 8 лютого.

Освітянам доручено простежити за тим, аби по навчальних закладах витримувався температурний режим. Водночас у закладах освіти та охорони здоров`я діятимуть певні обмеження, зокрема на їх відвідування сторонніми.

Тим часом медики та санлікарі й надалі моніторитимуть ситуації в місті із захворюваністю на ГРВІ та грип. У разі її погіршення, повідомив Олександр Лисенко, комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій може зібратись позачергово й ухвалити рішення про продовження карантину.