Надрукувати
Перегляди: 2081

4 лютого під час брифінгу військовий комісар Сумського об’єднаного міського військового комісаріату Юрій ПОЛОУС розказав про головні особливості проходження військової служби за контрактом у збройних Силах України.

Таких виявляється чимало. Проте чи не найголовнішим чинником, який має вплинути на кількість бажаючих служити за контрактом, є заробітні плата.

Завдяки тому, що у військовому бюджеті України на поточний рік, який затвердила РНБО України, суттєво збільшено грошове забезпечення кадрових і мобілізованих військовослужбовців вже минулого місяця отримали підвищену зарплатню. Наприклад, механік-водій з вислугою років отримав 7613 грн., а ще в грудні минулого року його заробітна плата становила 2714 грн.

Юрій Полоус говорить, що грошове забезпечення військовослужбовців залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну та умов проходження військової служби. Воно складається з окладів грошового утримання та додаткових видів грошового забезпечення. Навів і приклади: на сьогодні заробітна плата командира бригади складає 14 тис. грн., командира батальйону – 12 тис. грн., командира роти – 10 тис. грн., командира взводу – 9 тис. грн. Окрім того, відповідно до Постанови КМУ № 406, упроваджено грошову винагороду військовослужбовцям військової служби за призовом під час мобілізації при вступі на службу за контрактом від 10 до 13 тис. грн. А ті військовослужбовці, які виконують завдання в зоні проведення АТО будуть отримувати додаткове фіксоване грошове забезпечення, незалежно від військового звання та посади.

І це далеко не всі переваги, які гарантує громадянам проходження строкової військової служби за контрактом.

Серед інших переваг соціально-правового захисту військовослужбовців, перспектив їх кар’єрного росту та військової служби за контрактом загалом Юрій Полоус назвав такі: можливість отримання житла за рахунок держави, речове забезпечення у відповідності до визначених норм та термінів, право на безкоштовне отримання заочної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» (після закінчення терміну першого контракту), можливість участі у миротворчих операціях та інших заходах міжнародного військового співробітництва, отримання права на пенсійне забезпечення незалежно від віку в разі, якщо наявна на день звільнення зі служби вислуга 25 років і більше або в разі досягнення на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності трудового 25 років і більше, із яких не менше, ніж 12 календарних років і 6 місяців, становить військова служба або служба в інших силових орнанах та інші.

Всі зміни направлені на зміцнення та конкурентноспроможність ЗСУ. Адже лише забезпечення військовослужбовців стабільною зарплатнею та надання їм гарантованого соціального пакету підвищить якість їхньої військової служби.

Тому громадяни віком від 18 до 40 років (особливий період – до 60 років), які бажають нести військову службу за контрактом, можуть звернутися до військового комісаріату. Але для таких є певні умови: фізична підготовка, проходження професійно-психологічного відбору та відповідність вимогам проходження військової служби.

Якщо кандидат відповідає всім вимогам, за власним бажанням громадянина направляють до навчальних центрів, після чого слідує служба у військових частинах.

Юрій Полоус зазначив, що лише протягом останніх десяти днів до Сумського об’єднаного міського військового комісаріату звернулися 36 осіб, серед них 4 жінки, які мають за мету пройти військову службу за контрактом.