002.jpg

Медики Сум на підсумковій медичній раді проаналізували діяльність галузі охорони здоров’я міста за минулий рік та окреслили основні завдання щодо подальшого удосконалення організації медичної допомоги сумчанам.

Засідання відбулось на базі дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди  за участі міського голови Олександра ЛИСЕНКА, секретаря міської ради Андрія БАРАНОВА, заступників міського голови Володимира ВОЙТЕНКА, Максима ГАЛИЦЬКОГО, Віри МОТРЕЧКО та депутатів міської ради.

Головуюча в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО зазначила, у минулому році діяльність галузі охорони здоров’я міста була спрямована на реформування закладів первинної ланки, покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я та збереження кадрового потенціалу.

«Проведена величезна робота з реформування закладів первинного рівня: розмежування первинної та вторинної медичної допомоги, забезпечення матеріально-технічного оснащення згідно табелю та комп’ютеризація закладів, інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням», – наголосила посадовиця.

За її словами,  для первинної ланки було придбано 30 комп’ютерів та 146  ноутбуків на суму понад 3 млн грн., багатофункціональні пристрої, прокладено локальні мережі та забезпечено доступ до Інтернету, заклади підключено до медичної інформаційної системи. У центри первинної медико-санітарної допомоги придбано обладнання, інструментарію та витратних матеріалів на загальну суму майже 1 млн грн.

У Національній службі здоров'я України  станом на 1 січня 2019 року зареєстровано 192 лікаря,  укладено 191 991 декларацію, охоплено 71,8 % населення (на сьогодні майже 75%).

Згідно з договорами з НСЗУ на IV квартал заклади первинної ланки отримали  фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом»:  ЦПМСД  № 1 – майже 16 млн грн., ЦПМСД № 2 – більше 14 млн гривень.1

В лікувально-профілактичні заклади коштом міського бюджету придбано обладнання на загальну суму понад 24 млн гривень. У тому числі ангіограф експертного класу в клінічну лікарню № 1 італійського виробництва на суму 16,1 млн грн., який наразі є єдиним бюджетним ангіографом у місті.

«Дане обладнання відкрило можливості мешканцям нашого міста для проведення діагностичних та лікувальних процедур на серці та головному мозку, в тому числі проведення точних нейрохірургічних операцій без масштабних втручань відкритим доступом. У 2018 році уже проведено 59 коронарографій, встановлено 47 стентів», – сказала Олена Чумаченко.

Вона повідомила про організаційні зміни і щодо закладів охорони здоров’я ІІ рівня. Зокрема, у клінічній лікарні № 1 відкрито відділення  інтервенційної кардіології  на 30 ліжок,  у складі хірургічного відділення – п’ять ліжок проктологічних та 10 ліжок гнійної хірургії, у складі ортопедо-травматологічного відділення  – 10 ліжок нейрохірургічних. У міській клінічній лікарні № 4 відкрито у складі неврологічного відділення  10  ліжок хоспісних, у  лікарні № 5 – кардіологічне відділення на 30 ліжок, неврологічне відділення на 30 ліжок, у складі терапевтичного відділення  20 ліжок гастроентерологічних, у складі відділення госпітальної нефрології та діалізу 10 ліжок нефрологічних, у складі хірургічного відділення 10 ліжок урологічних.

«Минулого року у закладах охорони здоров'я міста проведено капітальні ремонти на загальну суму майже 11 млн гривень. На впровадження енергозберігаючих заходів спрямовано понад 9 млн грн.», – зауважила в. о начальника відділу охорони здоров'я.

Підбиваючи підсумки медичної ради, присутніми відзначено позитивні зрушення в роботі закладів охорони здоров'я міста. Роботу галузі визнано задовільною, наголошено на необхідності продовжити реформування.

Як наголосила Олена Чумаченко, у 2019 році проводитимуться  заходи з реформування закладів охорони здоров’я  вторинного рівня відповідно до змін у нормативно-правовій базі, капітальні ремонти закладів, придбання обладнання, заходи з енергозбереження тощо.