004.jpg

Про це повідомив міський голова під час позачергової сесії Сумської міської ради 5 лютого.

Цього дня депутати найбільшої фракції міської ради вийшли з ініціативою спрямування депутатських коштів на ці потреби.

Як зазначив керівник депутатської фракції ВО «Батьківщина» Василь ГОНЧАРОВ, кожен з депутатів прийняв рішення направити по 100 тис. грн., що загалом складає 1,58 млн. грн.

Таку ініціативу одразу підтримала фракція «Об’єднання «САМОПОМІЧ», про що заявив її керівник Олександр ЗИМЕНКО.

Деякі депутати вирішили розглянути це питання, деякі – зауважили, що проблема батьківських коштів – дійсно гостро стоїть вже не один десяток років, але окрім навчальних закладів є ще низка проблем – з дорогами, будинками тощо. Нарікали також на недосконалість виборчого законодавства щодо розподілу депутатів по виборчим округам, внаслідок чого цей розподіл відбувся нерівномірно.

Міський голова закликав всіх депутатів долучитися до ініціативи аби взагалі припинити ганебну практику залучення батьківських коштів на поточне утримання навчальних закладів міста.

Нагадаємо, цьогоріч кожному з депутатів виділено по 200 тис. грн. на реалізацію передвиборчих програм та доручень виборців. Також з міського бюджету виділено 8 млн. грн. на поточне утримання шкіл та дитячих садочків, аби частково припинити залучення батьківських коштів. Був складений графік, відповідно до якого в навчальних закладах проходили батьківські збори з приводу фінансування.

За підсумками батьківських зборів, школи №№23, 24, 25, 29 вирішили взагалі не збирати батьківські кошти на поточні ремонти, утримання цих навчальних закладів, про що подали відповідні протоколи до управління освіти і науки Сумської міської ради.

Нагадаємо, у разі якщо батьки в добровільному порядку вирішать допомогти навчальному закладу, зробити це можна відповідно до Закону України «Про благодійні внески». А навчальні заклади, відповідно, мають керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 4.08.2000 року №1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування».