005.jpg

Відбулась нарада з керівниками підприємств торгівлі, під час якої обговорили проект рішення міської ради про затвердження Положення про організацію сезонної, святкової виїзної торгівлі, надання послуг у сфері розваг та проведення ярмарків на території Сум.

За словами начальника відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олега ДУБИЦЬКОГО, наразі розроблений відповідний проект рішення виконавчого комітету, в якому встановлені вимоги до сезонної роздрібної торгівлі, святкової виїзної торгівлі на території міста Суми, розміщення об’єктів сфери розваг та проведення ярмарків. Даний проект регуляторного акту розміщений на Інформаційному порталі Сумської міської ради.

«Ми сьогодні зібралися, аби ознайомити вас із нововведеннями, розробленими вимогами до сезонної роздрібної торгівлі, святкової виїзної торгівлі, конструктивно все обговорити, а також відповісти на всі ваші питання», – зазначив, звертаючись до підприємців, начальник профільного відділу.

Під час наради присутніх проінформували про те, що в даному проекті рішення чітко визначили, що саме є об’єктами сезонної торгівлі. Відтак до об’єктів сезонної торгівлі відносять засоби пересувної мережі (рухомі транспортні засоби для торгівлі, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки)); розноски, лотки, столики, стенди, стелажі інші пристрої для сезонної дрібнороздрібної торгівлі морозивом та безалкогольними напоями, ємності для торгівлі квасом (ролл-бар, термокега, діжка тощо), в яких здійснюється сезонний продаж безалкогольних напоїв, морозива, продовольчих товарів промислового виробництва, дитячих та карнавальних іграшок, повітряних кульок, сувенірної продукції тощо; продаж ялинок, посадкового матеріалу та інше. Разом з тим чітко визначені й об’єкти сфери розваг – це атракціони, дитяча мобільна техніка, об’єкти тваринного світу та інше за допомогою яких надаються послуги у сфері розваг.

«Нововведенням ще є те, що до об’єктів сезонної торгівлі відносять елементи сезонної торгівлі, тобто можна буде розміщувати біля закладів ресторанного господарствам пересувні об’єкти – стільці, столики, навіси, але які мають виставлятися в період із 8:00 до 22:00», – зазначила головний спеціаліст правового управління Катерина ЧЕПІК.

Керівникам підприємств торгівлі розповіли про загальні вимоги до розміщення та функціонування об’єктів сезонної, святкової виїзної торгівлі, надання послуг у сфері розваг та проведення ярмарків.

Більш детально зупинились на питанні розміщення об’єктів сезонної торгівлі, об’єктів сфери розваг, святкової виїзної торгівлі та проведення ярмарків на території Сум, та розрахунках пайової участі суб’єктів господарювання. Присутнім наголосили, що забороняється розміщувати об’єкти сезонної торгівлі на облаштованих газонах, квітниках, зелених насадженнях; пішохідних доріжках, тротуарах та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів; проїжджій частині вулиць і доріг; пішохідній зоні центральної частини міста без збереження проїзду автотранспорту спеціальних служб, тощо.

Крім того Олег Дубицький акцентовав увагу керівників підприємств торгівлі на тому, що вони обов’язково мають бути зареєстровані як оператор ринку, що здійснює роздрібну торгівлю харчовими продуктами та/або рухомого транспортного засобу для торгівлі.