001.jpg

Світлій пам'яті Героїв Небесної Сотні в закладах міської централізованої бібліотечної системи пройшли заходи, присвячені вшануванню подвигу українців, загиблих під час Революції Гідності.

З цієї нагоди в центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка почала роботу виставка-пам’ять «На варті наших душ Небесна Сотня», яка містить документальні та художні книги сучасних українських авторів про події на Майдані, а також світлини Героїв Небесної Сотні та підбірку газетних статей «Вони загинули за Україну».

Для учнів Сумського вищого професійного училища автотранспорту та будівництва бібліотекарі читального залу провели урок пам’яті «Зростаймо патріотами своєї країни». Вони разом з учнями відновили хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві та в Сумах у 2013-2014 роках, згадали поіменно всіх Героїв Небесної Сотні, переглянули відеосюжети про трагічні події Майдану, спільно виконали Державний Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих. У заході лунали патріотичні вірші та пісні, відеосюжети, також була представлена документальна виставка «Небесна Сотня – Герої нашого часу».

Мітинг-реквієм «Небесна Сотня: герої, які змінили хід історії», який пройшов у бібліотеці-філії № 7, був присвячений достойним синам та донькам України та трьом іноземцям ( громадянинам Білорусі Михайлу Жизневському, Грузії - Зурабу Хурція і Давиду Кіпіані) глибоко зворушив всіх присутніх. Ділились враженнями про події п’ятирічної давниниі, коли під час Революції Гідності відбулося протистояння між українським народом і тодішнім режимом, яке сягнуло свого піку, а саме 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдана. Висловлювали надію про те, щоб більше ніколи ніхто не платив надто високу ціну за свій вибір.

На годину патріотичної поезії «Реквієм Небесній Сотні» до бібліотеки-філії № 8 завітали учні 8 класу школи № 15. Провідний бібліотекар Надія ТЕЛЬНА розповіла учням про трагічні події Майдану. Затамувавши подих, школярі дивилися відеоролики «Майдан. 2 роки», «Зима. Пам’яті героїв Небесної Сотні присвячується». Звучали поезії та пісні, присвячені подіям на Євромайдані та Героям Небесної Сотні. Запрошена на захід сумська поетеса Тетяна ПРУС представила власні вірші зі збірки «Ліхтар надій»: «Небесна Сотня», «Січневий двобій», «Вільна Україна». Діти поділилися своїми особистими враженнями про події, які відбувалися на Майдані, з цікавістю ознайомились з книжковою виставкою «Лицарі Небесної Сотні».

У бібліотеці-філії № 11 оформлена виставка-вшанування Героїв Небесної Сотні «Вічна слава Героям Небесної Сотні». Серед героїв Небесної Сотні є і наш земляк, Герой України Олесій Братушка, який поклав своє життя за Україну.

У бібліотеці-філії № 15 представлена виставка-пам'ять "Ангели пам'яті"(В пам'ять про загиблих на Майдані)». Біля виставки для відвідувачів бібліотекарі розповідали хронологію подій Революції гідності від перших мирних днів на Майдані до відкритого протистояння протягом трьох діб лютого 2014 (з 18 по 20), коли відходили у вічність українці, віддаючи власні безцінні життя заради нової омріяної України. Знайомили з книгами, в яких висвітлюється подвиг героїв Небесної сотні та воїнів АТО: «Щоденник Майдану», «Хронологія мужності», «Аеропорт», «Чорне сонце», «П’ять секунд, п’ять днів», «Іловайськ».