Надрукувати
Перегляди: 1552

Фахівці Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області радять, як вибратись із ополонки та допомогти іншому.

Головне в разі потрапляння в холодну воду не піддаватись паніці, не робити різких рухів, уникати занурення з головою.

Не варто кричати, якщо поруч нікого немає, бо так постраждалий лишень дарма витрачатиме сили. Натомість слід стабілізувати дихання і вжити заходів для порятунку.

Необхідно розкинути руки та спробувати зачепитись за крайку льоду, додавши тілу горизонтального положення у напрямку плину. Треба спробувати обережно налягти грудьми на край льоду й закинути на лід спочатку одну, а потім другу ногу. Вибравшись на лід, слід відкотитись від ополонки, а далі повільно повзти той бік, звідки людина прийшла, де міцність льоду вже відома.

Якщо в біду потрапила інша особа, треба насамперед сповістити її, що йде допомога. Далі необхідно підкласти під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзти на них. Підбиратись до ополонки можна тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. Не можна наближатись до краю ополонки, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Їх необхідно кидати за 3-4 метри. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, слід витягайте його на лід і разом повзти з небезпечної зони.