006.jpg

З березня сумчани, які з минулого року користуються субсидією на житлово-комунальні послуги, отримуватимуть її готівкою.

Про механізм монетизації субсидій йшлось на брифінгу за участі представників міської влади, департаменту соціального захисту населення, ТОВ «Міський єдиний інформаційно-розрахунковий центр», Сумської дирекції ПАТ «Укрпошта», Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ зазначила, що призначення житлових субсидій та і взагалі усіх видів державної соціальної допомоги – делеговані державою повноваження для реалізації їх на місцях. «Міська влада докладає максимум зусиль для забезпечення містян своєчасною підтримкою з боку держави в частині призначення та виплати усіх видів державної допомоги, компенсацій, надання пільг та субсидій», – наголосила посадовиця.

За інформацією директора департаменту соціального захисту населення Тетяни МАСІК, станом на 1 січня 2019 року 40,5 тисяч сімей міста одержували субсидію, якої призначено за рік на майже 400 млн гривень.

З початку року департамент прийняв 2378 заяв на призначення житлової субсидії, з них у лютому – 939. Але наразі реєстрація заяв, які сумчани подають з лютого (598 справ), не проводиться, оскільки в ДФС відсутні дані про доходи за III-IV квартали 2018 року. Тож зареєструють такі заяви в березні.

З нового року в Україні впроваджується монетизація субсидій. Найперше вона торкнулась тих домогосподарств, які звернулись за призначенням субсидії з січня 2019 року. По них АТ «Ощадбанк» самостійно розраховуватиметься за надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме громадян SMS-повідомленням про те, скільки їм залишилося доплатити за комірне.

З наступного місяця зміни стосуватимуться й сімей, які отримували субсидію з початку опалювального періоду 2018–2019 років. Вже у березні субсидію за лютий їм перерахують у грошовій формі.

20 лютого департамент соціального захисту населення сформував реєстри одержувачів житлової субсидії окремо по тих, хто отримують пенсію, і тих, то не отримують: 21988 та 14823 особи відповідно та направив іх до Міністерства соціальної політики України. Кожному одержувачу субсидії, якому таку допомогу призначено з 2018 року, пошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії для оплати комунальних платежів.
Директор Сумської дирекції ПАТ «Укрпошта» Ігор СУМАРОКА запевнив: тільки-но отримають дані сповіщення в Києві, одразу рознесуть сумчанам.

Пенсіонерам гроші за субсидії виплатить Пенсійний фонд. Тим, хто отримує пенсію через банківську установу, гроші надійдуть на наявну банківську пенсійну картку, не залежно від того, яка це фінансова установа, а тим, хто користується послугами ПАТ «Укрпошта», їх принесуть поштарі.

Перший заступник начальника Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Людмила ГОНТАРЕНКО повідомила, що монетизовані субсидії пенсіонерам виплатять одночасно з виплатою пенсій, і це жодним чином не вплине на терміни проведення пенсійних виплат.

Для тих, у кого ще немає пенсії, субсидію перерахують грошовим переказом через АТ «Ощадбанк».

Директор департаменту соціального захисту населення звернула увагу, що таке поняття як «обов’язковий платіж» скасовується. Домогосподарство отримає субсидію готівкою та повинно буде самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електроенергію.

«Кошти, які субсидіанти отримають у грошовій формі за субсидїі, треба буде обов’язково використати за призначенням, і лише зекономлені кошти можна буде використати на власні потреби», – наголосила Альона Дмітрєвская.

Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Однак, якщо станом на травень 2019 року у домогосподарства буде не сплачена понад місяць заборгованість за послуги більше 340 грн., субсидію на новий період 2019-2020 роки не призначатимуть.

Заступник директора ТОВ «Міський єдиний інформаційно-розрахунковий центр» Оксана ЩЕРБИНА повідомила про те, що вони наразі ще узгождують організаційні питання, тому, як саме виглядатимуть надалі платіжки, наразі невідомо. Але розрахунковий центр готовий доносити до споживачів достовірну та повну інформацію в платіжках.

За отриманням інформації щодо будь-яких питань щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) отримувачі субсидії мають звертатись до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг; щодо операцій, здійснених за обліковим записом одержувача житлової субсидії, щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг – до АТ «Ощадбанк»; щодо питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, – до департаменту соціального захисту населення.

Для зручності містян у громадській приймальні при департаменті соцзахисту ведуть прийом представники КП «Міськводоканал», ТОВ «Енера Суми», ТОВ «Сумитеплоенерго», АТ «Ощадбанк», ТОВ «Міський єдиний інформаційно-розрахунковий центр». Є попередня домовленість про організацію робочого місця для представника Пенсійного фонду.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Ірина ЛАГІРЕНКО наголосила на тому, що, попри зміну алгоритму виплати субсидій, правила призначення цього виду допомоги залишаються незмінними. Як і раніше, для отримання субсидії необхідні лише заява та декларація про доходи (з січня обов’язково слід зазначати номер мобільного телефона). Заповнені документи на субсидію можна принести до департаменту соцзахисту особисто, надіслати рекомендованим листом або відправити через Інтернет, заповнивши онлайн-заяву та декларацію на сайті Мінсоцполітики). Ірина Лагіренко нагадала, що громадяни несуть персональну відповідальність за повноту та достовірність наданої інформації.