006.jpg

Під час апаратної наради при міському голові 8 лютого розглядалося питання щодо повернення ПДВ підприємствам міста, а також відшкодування державою витрат надавачам житлово-комунальних послуг за надані населенню пільги та субсидії.

Заборгованість по цим двом пунктам ускладнює роботу підприємств міста як комунальної, так і приватної форми власності, від чого залежить не лише виплата заробітної плати працівникам, а й якість надання послуг.

Як повідомила начальник управління соціального захисту населення Тетяна МАСІК, внаслідок довготривалої процедури відшкодування ПДВ, яка передбачає низку контрольно-перевірочних досліджень, на ПАТ «СМНВО» склалася значна заборгованість із заробітної плати. В січні 2016 року підприємству відшкодовано 8,3 млн. грн. ПДВ, а ще залишився борг у розмірі 30,3 млн. грн.

З цього приводу депутатський корпус Сумської міської ради неодноразово направляв звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, голови та депутатів Верховної Ради України. Звернення були переадресовані до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Воно у свою чергу повідомило, що задекларовану суму боргу з ПДВ підприємству буде відшкодовано після аналізу матеріалів щодо підтвердження правомірності його нарахування. Тобто, знову підприємству та його працівникам залишається чекати.

Окрім боргів із відшкодування ПДВ, у Сумах утворилась заборгованість держави перед надавачами житлово-комунальних послуг за надані населенню пільги та субсидії: 3,2 млн. грн. та 92, 6 млн. грн. відповідно. Є ще борг минулих років перед КП «Електроавтотранс» за пільгові перевезення – 2,9 млн. грн. і невизначеність із відшкодуванням цих витрат у поточному році, адже в Державному бюджеті на 2016 рік видатки на це взагалі не передбачені.

«Ми не вимагаємо від держави неможливого. Ми готові ефективно працювати на місцях і знаємо, чого хочуть люди. А саме – стабільну заробітну плату. Тому якщо нам передають повноваження, то на їх реалізацію відповідно потрібні кошти. Будемо діяти жорсткіше, аби допомогти нашим підприємствам», – зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Керманич Сум наголосив на тому, що надалі міською владою будуть вживатися більш дієві заходи щодо відшкодування ПДВ підприємствам, а також надання компенсацій обслуговуючим організаціям міста та КП «Електроавтотранс».

По кожному напрямку за дорученням міського голови підготують відповідні звернення, які очільник Сум планує особисто передати столичним посадовцям.

Як повідомив заступник міського голови Віктор Волонтирець, щорічно українці сплачують 46 млрд. грн. за комунальні послуги, 26 млрд. грн. відшкодовує держава обслуговуючим організаціям у вигляді пільг і субсидій, з них: 20 млрд. грн. відшкодовують найбільшим приватним компаніям. З цього висновок – приватним компаніям-монополістам можна жити, а як же інші надавачі?