Надрукувати
Перегляди: 1554

16 лютого під час позачергової сесії міськради сумські обранці підтримали звернення до Голови Верховної Ради України щодо фінансового забезпечення компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг.

За нього віддали свої голоси 34 депутата.

Нині на розгляді в комітетах Верховної ради України знаходиться проект Закону про внесення змін до додатків №3 та №7 Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік».

Проектом Закону пропонується передбачити з державного бюджету місцевим бюджетам субвенцію на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян в обсязі 1,9 млрд. грн.

Зазначений законопроект, на переконання депутатів, має усунути існуючі неузгодженості між нормами окремих законів та головним фінансовим документом держави – Бюджетним кодексом України, та направлений на виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг і компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Як відомо, у місті існує проблема з відшкодування витрат підприємствам, які здійснюють пільгове перевезення. У зв’язку з надходженням в неповному обсязі субвенції з держбюджету, залишається непогашеною заборгованість держбюджету перед КП «Електроавтотрнас», яка виникла з початку року, в сумі більше 3 млн. грн. Незважаючи на це, комунальне підприємство продовжує перевозити пільговиків, через що несе збитки. Станом на 16 лютого заборгованість по заробітній платі на підприємстві за грудень складає 89,3 тис. грн., перед Пенсійним фондом – 1992,5 тис. грн. Залишається невиплаченою зарплата за січень в сумі 1072,2 тис. грн.

Критична ситуація, яка склалася на підприємстві, зумовлює необхідність надання фактичних дотацій з міського бюджету, в той час, коли це є зобов’язанням держави.

Із вищевказаних причин, депутати Сумської міської ради просять прийняти цей законопроект за основу та в цілому. В іншому випадку, його неприйняття може призвести до страйку підприємств-перевізників та транспортного колапсу в місті.

Як було вирішено в ході засідання Асоціації міст України, яке проходило в Києві минулого тижня, розуміючи важливість прийняття законопроекту, схожі звернення до столиці спрямовуватимуть і інші міста держави.