0010.jpg

Протягом минулого року тривали контрольно-перевірочні роботи щодо виплат заробітної плати в «конвертах», якою часто роботодавці розраховуються з найманими працівниками.

Про це інформує Державна податкова інспекція у м. Сумах.

Минулоріч податківці виявили 4 порушення, в результаті чого до міського бюджету донараховано ПДФО на суму 884 тисячі гривень. До територіальної інспекції праці передано матеріали по 11 випадках виявлених порушень при виплаті заробітної плати.

Про інший бік проблеми розповідає начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Сумах Світлана СОЛОДКА: «При працевлаштуванні, громадянам слід пам'ятати, що заробітна плата, яка виплачується у тіньовий спосіб – це лише тимчасове благо, яке несе негативні наслідки у майбутньому. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою». Окрім того, від власної байдужості й бездіяльності кожен трудовий нелегал втрачає заслужену пенсію, відпускні, допомогу з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби та інші соціальні гарантії.

Непорядним працедавцям також необхідно добре пам’ятати, що у сучасних умовах держава більш дієво захищає інтереси найманців: за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору фізичним особам-підприємцям загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного «нелегального» працівника, що складає 41,34 тис. грн.