005.jpg

Минулого тижня головні лікарі міста, енергоменеджери лікувально-профілактичних закладів та установ, представники відділу охорони здоров'я, відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій відвідали Житомир з навчальним візитом у рамках реалізації проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

У рамках семінару начальник управління охорони здоров'я Житомирської міської ради Марія МІСЮРОВА презентувала учасникам практичний кейс із успішної реалізації медичної реформи.

Наразі в Житомирі спільно з міжнародними партнерами здійснюється велика кількість заходів з енергоефективності. Ведеться робота з переходу на LED-освітлення, з термомодернізації об'єктів бюджетної сфери, модернізації системи теплопостачання та водопостачання міста. Житомир є учасником Європейської Енергетичної Відзнаки, урочисте вручення якої відбудеться 19 березня 2019 року. Важливим стратегічним рішенням стало розробка та затвердження комплексної цільової програми «Муніципальний енергетичний план міста Житомира на 2017–2020 роки». Місто активно співпрацює з міжнародними організаціями, які надають фінансову підтримку в рамках різноманітних проектів. Місяць тому в Житомирі було затверджено Концепцію інтегрованого розвитку «Житомир 2030» − основний стратегічний документ міста. У співпраці з проектом «Інтегрований розвиток міст в Україні» GIZ для міста визначено шість пріоритетних напрямків розвитку таких як: «Ефективне місто», «Інноваційне місто», «Комфортне місто», «Активне місто», «Зелене місто».

Про механізми залучення додаткових фінансових ресурсів, досвід розробки та впровадження Плану дій сталого енергетичного розвитку Житомира та Муніципального енергетичного плану, реалізації заходів у рамках європейської ініціативи «Угода мерів», а також перспективи та можливості впровадження в українських містах енергоефективної політики присутнім розповів директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис ПАХОЛЮК.

За словами консультанта з місцевих фінансів Асоціації міст України Сергія ГАРАЩУКА, ще одним важливим елементом системи енергоменеджменту міста стало затвердження Житомирською міською радою Положення про стимулювання заходів з енергозбереження. Згідно з документом до 5% від загального кошторису витрат на енергію заклад може зекономити і направити кошти на стимулювання працівників або ж на розвиток матеріально-технічної бази.

У рамках навчального візиту його учасники відвідали в Житомирі терапевтичний та інфекційний корпуси міської лікарні № 1, амбулаторію № 11 Центру первинної медико-санітарної допомоги, в яких вже відбулася термомодернізація. У медичних закладах на підставі енергоаудиту встановили окремі лічильники на воду, газ, електроенергію, обладнали тепловий пункт, утеплили стіни та замінили вікна й двері на енергозберігаючі. Окрім того, учасники заходу відвідали інший соціальний об'єкт міста – гімназію № 3. Новий корпус школи збудовано за новими технологіями енергозбереження і є комфортним для навчання.

Нагадаємо, проект GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що впроваджується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).