007.jpg

Відбулось перше засідання з розробки Інтеркультурної стратегії м. Суми в рамках проекту «Інтеркультурні міста».

До роботи долучились заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, Координатор проекту «Інтеркультурні міста» у м. Суми, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, Кооординатор української мережі Інтеркультурних міст (ICC), експерт Ради Європи з інтеркультурності Ксенія ХОВАНОВА-РУБІКОНДО, представники управління стратегічного розвитку міста, департаменту соціального захисту населення, управління освіти і науки, відділу культури та туризму, відділу з питань молоді та спорту, Національної поліції, СумДУ, СНАУ та СумДПУ ім. А. С. Макаренка, польської, вірменської, ромської громад міста та інші.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан Пак за дорученням міського голови Олександра ЛИСЕНКА привітав учасників засідання, а також подякував Ксенії Рубікондо за те, що підтримує місто в прагненні інтеркультурного розвитку. Посадовець відзначив важливість даного чинника для суспільства.

«Без належних взаємовідносин усередині громади, без культури, без толерантності одне до одного досягнути високих цілей практично не можливо. Тому ми радо долучилися до цієї роботи, і потужно стартувавши, за рік-півтора, вже вийшли на гідні позиції за цим напрямком, залишивши позаду такі міста, як Лондон, Нью-Йорк, – зазначив посадовець. – Формування Сум як інтеркультурного міста є, безсумнівно, довготривалим процесом, але водночас і ключовим завданням для усіх нас заради процвітання та розвитку громад, соціальної згуртованості та добробуту громадян».

Координатор проекту «Інтеркультурні міста» у м. Суми Антоніна Кохан нагадала, що саме наш обласний центр першим увійшов до оновленої Української мережі інтеркультурних міст. Це було важливе вагоме політичне рішення керівництва міста й особисто міського голови Олександра Лисенка, яким Суми засвідчили готовність розвивати інтеркультурність. А відтак, участь у проекті дає можливість використовувати досвід міжкультурних зв’язків для соціального та економічного розвитку міста та покликана навчити місто ефективно реалізовувати інтеркультурне різноманіття. Суми рухаються в цьому напрямку, але на даному етапі є нагальна потреба у напрацюванні відповідної стратегії. Глобалізація набирає обертів, тож і ми маємо бути готові протистояти новим викликам.

«Процес інтеркультурної інтеграції складний і включає в себе багато аспектів. Якщо Європа зіткнулася із питанням переселенців і біженців уже зараз, то і для нас вони можуть стати актуальними за рік-два. Довгострокова перспектива інтеркультурного розвитку, яку ми напрацюємо, увійде до Стратегії розвитку міста, яка нині розробляється, адже ми маємо йти в одному руслі з питаннями економіки, безпеки, створення робочих місць і такого іншого», – зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан.

Ксенія Хованова-Рубікондо відзначила значний поступ Сум у напрямку інтеркультурності. За її словами, місто рухається на цьому шляху впевнено.

«До Української мережі інтеркультурних міст входять шість різних за розміром та адміністративним статусом міста. Ми включаємо тих, хто, дійсно, цікавиться й працює над комфортним проживанням свого багатокультурного населення, зацікавлений у розробці практик, спрямованих на роботу з представниками різних національностей та категорій мешканців», – наголосила Ксенія Рубікондо.

Перше засідання з розробки Інтеркультурної стратегії м. Суми триватиме два дні.

Сьогодні учасники зібрання ознайомились із презентацією Інтеркультурного профілю Сум за результатами визначення Інтеркультурного індексу міста фахівцями Ради Європи та опитування сумчан (Тест на інтеркультурне громадянство). Далі представники трьох вишів розповіли про досвід та проблемні питання адаптації іноземних студентів, представники національних меншин поділились своїм баченням ролі національних спільнот у житті міста.

Завтра увагу приділять особливостям стратегічного аналізу міста за напрямком «Інтеркультурність», передумовам створення якісного Стратегічного плану громади та можливим сценаріям розвитку обласного центру за напрямком «Інтеркультурність». Підсумком зустрічі стане формування робочої групи, яка далі займатиметься розробкою Інтеркультурної стратегії міста.