Надрукувати
Перегляди: 3465

У ході першого засідання робочої групи з розробки Інтеркультурної стратегії м. Суми-2027 експерт Ради Європи з інтеркультурності Ксенія ХОВАНОВА-РУБІКОНДО дала позитивну оцінку інтеркультурному поступу міста.

На початку зустрічі вона ознайомила присутніх з досвідом створення інтеркультурних стратегій в європейських країнах, де питання інтеркультурності давно стало актуальним.

Далі приділила увагу трьом головним складовим Інтеркультурної стратегії, які також мають скласти основу Стратегії для нашого міста. Мова йде про індекс інтеркультурності, результати громадського опитування (тест на інтеркультурне громадянство) та інтеркультурний адаптований SWOT-аналіз громади.

Якщо перші два пункти Суми вже подолали, то над третім потрібно працювати, наголосила Ксенія Хованова-Рубікондо:«Інтеркультурна стратегія – це другий крок у розвитку міста на шляху інтеркультурності. Першочергово ж треба визначатись із пріоритетами і напрямками, в яких місто рухатиметься надалі, не боятись визнавати слабкі сторони і посилювати в цих сферах роботу. Важливо також те, аби місто брало на себе інтеркультурне зобов’язання, тобто ініціатива рухатись в інтеркультурному напрямку повинна йти від міської влади. Як показує практика, тоді такі міста досягають найкращих результатів».

Влада Сум в особі міського голови Олександра ЛИСЕНКА готова брати на себе таке зобов’язання. Тож навесні 2016 року обласний центр першим приєднався до оновленої Української мережі інтеркультурних міст.

Відтоді у Сумах провадиться політика інтеркультурності. Зокрема, коли приймаються рішення, що стосуються громадського транспорту, громадського харчування, медичного обслуговування, розвитку освіти, обов’язково береться до уваги те, що в обласному центрі мешкають не лише українці, але й представники інших національностей, культур та релігій.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН зауважила: «За три роки ми напрацювали чимало і зрештою підійшли до того, що необхідно розробити єдину Стратегію з визначенням довгострокових цілей і перспектив, до яких ми повинні прагнути. Після того, як Інтеркультурна стратегія Сум буде розроблена, вона стане частиною Стратегії розвитку міста Суми до 2027 року».

Тому сьогодні члени робочої групи, до складу якої увійшли представники структурних підрозділів міської ради та сумських вишів, окресли найбільш актуальні сфери, де потрібно більше приділяти уваги нацменшинам, іноземним студентам, переселенцям які мешкають у Сумах.

Результатом сьогоднішнього засідання став початок розробки інтеркульутрного адаптованого SWOT-аналізу сумської громади.