006.jpg

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з боротьби з туберкульозом наголошує на необхідності вчасної діагностики та лікування цієї хвороби.

Відділ охорони здоров’я напередодні Всесвітнього дня боротьби з боротьби з туберкульозом наголошує на необхідності вчасної діагностики та лікування цієї хвороби.

Торік у Сумах вперше виявлено 106 хворих на туберкульоз (в 2017 році – 118 хворих), що становить 40,1 на 100 тис. населення. Дещо зменшилась не тільки загальна захворюваність, а і захворюваність на туберкульоз органів дихання. А от смертність від туберкульозу за 2018 рік в порівнянні з минулим роком зросла – померло15 осіб (у 2017 році – 10 осіб). Дев’ятеро померлих не перебували на обліку в протитуберкульозних кабінетах, вели асоціальний спосіб життя і за медичною допомогою не звертались.

Для попередження, своєчасного виявлення і лікування туберкульозу, а також для організаційно-методичного керівництва протитуберкульозною роботою, на базі клінічних лікарень № 1, № 4, № 5 з 2016 року працюють протитуберкульозні кабінети. В усіх зробили капітальні ремонти, оснастили всім необхідним обладнанням та протитуберкульозними препаратами. В кожному кабінеті працює лікар-фтизіатр та дві медичDSC00236ні сестри.

Раніше в Україні всіх хворих на туберкульоз обов’язково госпіталізували, як мінімум на два місяці. Тепер принцип лікування туберкульозу переглядають та зосереджують на потребах пацієнтів. Акцент роблять саме на амбулаторну модель лікування.

На сьогодні пацієнти без бактеріовиділення, а також пацієнти з бактеріовиділенням за умови дотримання вимог інфекційного контролю вдома, у Сумах можуть лікуватися амбулаторно. Ця модель передбачає також супровід соціальних працівників, що дуже зручно для пацієнтів. У визначений час і місце до них приходить соцпрацівник та приносить медикаменти, а також контролює їх прийом.

Хворому не потрібно щодня відвідувати лікарню. Пацієнти, які перебувають на амбулаторній фазі лікування та забезпечуються соціальним супроводом, отримують також продуктові набори. Це певна мотивація продовжувати та не переривати лікування. У Сумах соціальні послуги пацієнтам надає обласна громадська організація «Клуб «Шанс», яка виграла тендер через систему ProZorro. Нова ефективна модель дозволяє пацієнту якнайшвидше повернутися до звичайного способу життя та мінімізує ризики повторного зараження.

Нагадаємо, що туберкульоз – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах. Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – жителі країн, що розвиваються.

Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Щороку в Україні реєструється близько 20 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча це захворювання цілком виліковне. Останні два роки Україна стовідсотково забезпечує лікування туберкульозу на державному рівні.

Всесвітний день боротьби з туберкульозом, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, відзначається щорічно 24 березня з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Мета Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом – підвищити рівень обізнаності населення щодо глобальної епідемії туберкульозу та розповісти про способи її профілактики та лікування.