0012.jpg

Результати опитуванняДиректор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН під час щопонеділкової апаратної наради представила результати письмового опитування жителів Сум щодо ставлення до перереєстрації комунальних підприємств Сумської обласної ради не за місцем фактичного розташування.

Посадовиця зазначила, що міська влада системно провадить політику відкритості по відношенню до громади та залучення її до процесу прийняття управлінських рішень. Цього принципу керівництво міста дотримується у бюджетних питаннях та іншому. Так само голос сумчан важливий у даному випадку, де йдеться про бюджет міста, а, отже, спільну скарбницю всіх містян.

«Людям важливо розуміти, що вони разом впливають на рішення, що стосуються життєдіяльності міста. Це і питання формування та розподілу міського бюджету, зокрема в частини партиципаторного бюджету, де цього року подано 90 проектів, і залучення громади до управлінських процесів, серед яких останнє – обговорення ремонту скверу ім. Тараса Шевченка, яке вплинуло на прийняття рішення щодо договірних умов на виконання цих робіт», –  сказала Антоніна Кохан.

Щодо опитування жителів Сум стосовно перереєстрації комунальних підприємств Сумської обласної ради не за місцем фактичного розташування, повідомила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики, опрацьовано 571 анкету (вік респондентів від 16 до 71 року і старше). Із загальної кількості опитаних 63,75% (364) відповіли, що знають про те, що обласна влада перереєструвала три десятки обласних закладів поза межами міста.

Водночас 69% опитаних містян ставляться негативно до таких дій обласної влади, через що міський бюджет недоотримає близько 80 млн грн. на розвиток міста, а 21,19% (121) – скоріше негативно ніж позитивно. Значно менше тих, хто сприймає це скоріше негативно ніж позитивно, – 1,05% (шість), позитивно – 0,88% (п’ять). Ще 7,88% (45) не змогли визначитись.

Серед заходів, до яких, на думку сумчан, має вдатись міська влада у зв’язку з необгрунтованою перереєстрацією підприємств, більшість вказали звернення до вищого керівництва держави – 34,67% (198), не спрямовувати кошти з міського бюджету на утримання обласних установ – 29,59% (169), звернення до правоохоронних і контролюючих органів – 25,91% (148).

Разом із тим самі респонденти запропонували такі варіанти: знаходити інші джерела доходів, розбудовувати місто та ліквідувати корупцію; створити ОТГ та залучати зовнішнє фінансування; домовлятись; знайти спільну мову з ОДА; це їх законне право; підвищити їм оренду приміщень; подати позов до суду; змінити законодавство; не знаю; працювати краще; не спрямовувати кошти на обласні установи і осіб для часткового збереження нестатку коштів; пояснити ці події; збільшити ціну оренди землі для цих закладів.

Говорячи про результати опитування, міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що міська влада й надалі в законний спосіб добиватиметься того, щоб податок на доходи фізичних осіб, який відраховують підприємства, установи, заклади та організації обласного підпорядкування, що фактично провадять свою діяльність у Сумах, наповнював міський бюджет, а, отже, спрямовувався на потреби міста та його жителів, серед яких і працівники тих самих перереєстрованих підприємств, установ, закладів та організацій.

Результати опитування