Надрукувати
Перегляди: 1610

Протягом минулого року спеціалісти відділу контрольно-перевірочної роботи управління Пенсійного фонду України в м. Сумах здійснили понад 3,5 тисячі перевірок.

Вдалося проінспектувати майже три тисячі підприємств, установ та організацій з питань обгрунтованості видачі документів для призначення (перерахунку) пенсій.

Решту склали документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, контроль за нарахуванням та сплатою яких покладено на ПФУ, а також достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тривали перевірки і з питань цільового використання коштів ПФУ.

Найбільше порушень (141) було виявлено у ході документальної перевірки (що становить 61% загальної кількості). У порівнянні з 2014 роком цей показник зріс на 33%. Хоча законодавче обмеження щодо проведення таких перевірок призвело до зменшення їх ефективності. Тому у минулому році показник ефективності склав 0,2 тис. грн., що на 0,4 тис. грн. менше у порівнянні з 2014 роком.

Щодо результативності підприємств, установ та організацій, то цей показник склав 17,2%. Порушення були виявлені у ході 507 перевірок.

У 2015 році виплату і доставку пенсій пенсіонерам м. Суми здійснювали Сумська дирекція УДППЗ «Укрпошта» та 18 її відділень, 39 установ банків. Під час 4 перевірок Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта» та 18 перевірок відділень поштового зв’язку нецільового використання коштів Пенсійного фонду України не виявлено. Проте, за результатами 9 перевірок встановлено 41 порушення та застосовано фінансових санкцій на суму 33,3 тис. грн.

Крім того, протягом звітного періоду було проведено 138 перевірок установ (філій, відділень) банків з питань своєчасності зарахування коштів на виплату пенсій і грошової допомоги на вкладні рахунки одержувачів. Було встановлено 94 порушення, у зв’язку із чим за несвоєчасне повернення незарахованих коштів до банківської установи застосовані фінансові санкції у сумі 11722,08 грн.

Також у 2015 році було проведено 12 перевірок з питань дотримання норм законодавства при перерахуванні пенсійних коштів установам (закладам), де особи перебувають на повному державному утриманні та позбавлення волі. Результативність цих перевірок збільшилася на 25 пунктів і становить 33,3% (встановлено 4 порушення).