002.jpg

10 березня в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області відбулася прес-конференція, присвячена реформі Міністерства юстиції України. Мова йшла про утворення бюро правової допомоги в структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Директор Регіонального центру Олена ДЕМЧЕНКО наголосила, що українці мають конституційне право на правову допомогу, яка у випадках, передбачених законом, надається безоплатно. Але тривалий час ми не мали реальної змоги повною мірою скористатися таким своїм правом.

 

Найбільше потерпали від цього малозабезпечені люді, ті, у кого немає коштів заплатити за послуги адвокатів. Ситуація почала поліпшуватися з 2013 року, коли в Україні запрацювали центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відтоді система надання безоплатної правової допомоги розвивається, триває і реформування Мін'юсту України.

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, що право на безоплатну первинну правову допомогу (консультації, роз’яснення законодавства тощо), мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, перелік яких визначено в Законі «Про безоплатну правову допомогу».

В Сумській області з 2013 року діє регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який забезпечує захист в кримінальних справах (м. Суми, вул. Першотравнева, 29). Якщо людині потрібна допомога в цивільних та адміністративних справах, вона може звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які розпочали роботу з 1 липня 2015 року. Один з чотирьох таких місцевих центрів діє і в Сумах.1457783977 10sumy2 1

Вже з 1 липня цього року в Україні відкриють понад 400 бюро правової допомоги, які стануть структурними підрозділами місцевих центрів. Таке рішення було прийняте 11 лютого на засіданні Уряду та закріплене постановою «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги». Основним завданням постанови є оптимізація системи територіальних органів Мін'юсту, скорочення видатків державного бюджету на забезпечення їх функціонування, розширення можливостей доступу до електронних сервісів Міністерства для всіх користувачів та доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств суспільства. Постанова дозволить суттєво розширити доступ для громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також електронних сервісів на рівні територіальної громади.

Бюро правової допомоги – це місце, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу: правову інформацію та консультації. Тут буде кілька комп’ютерів, під’єднаних до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які клієнт бюро зможе самостійно, або за допомогою працівника бюро, скористатись електронними послугами Мін’юсту. Більше того, працівниками бюро будуть не чиновники, а кваліфіковані юристи, які надаватимуть фахові правові консультації. «Відкриття бюро правової допомоги – суттєвий крок на шляху до наближення якісної правової допомоги до людей незалежно від місця проживання та статків», - наголосила Олена Демченко. У перспективі бюро має стати «точкою доступу» до всіх державних електронних сервісів, місцем надання юридичних консультацій, прийому звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть безпосереднього здійснення представництва інтересів клієнта в суді. Тобто це компактний підрозділ, максимально корисний для людей та із мінімумом бюрократичних процедур.

Бюро правової допомоги в Сумах буде працювати і у Сумському місцевому центрі з надання БВПД. Для городян, фактично, нічого не зміниться. Якщо потрібна якісна правова допомога безоплатно, на сумчан чекатимуть на вул. Покровська, 9/1, де нададуть як мінімум консультацію (тобто первинну правову допомогу). А якщо Ви підпадаєте під дію закону - то і вторинну, тобто призначать адвоката, роботу якого оплатить держава.

Директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина ТРОШЕЧКО зупинилася на співпраці між місцевими центрами, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями. Зокрема, вона розповіла про реалізацію проекту «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги як гарантія доступу до якісних юридичних послуг для жителів Сумського, Білопільського та Краснопільського районів Сумської області», який реалізує громадська організація «Громадське бюро 1457783998 9 638
«Правозахист» у партнерстві із Сумським місцевим центром з надання БВПД за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Метою проекту є створення ефективності системи надання безоплатної правової допомоги для сільських громад Сумського, Білопільського та Краснопільського районів, а також жителів районних центрів Білопілля і Краснопілля та міста Суми шляхом інтеграції первинної та вторинної правової допомоги на рівні територіальних громад.

В рамках проекту заплановано багато заходів. В першу чергу, це виїзні консультації для жителів віддалених населених пунктів, які проводять досвідчені юристи та адвокати. Вже скоро на базі Сумського місцевого центру пройде великий форум за участі представників сільських рад, правозахисників, адвокатів, під час якого буде вироблена спільна стратегія створення системи надання безоплатної правової допомоги. Після опробування системи на території реалізації проекту, позитивний досвід буде поширено на інші регіони.