0010.jpg

З 1 квітня розпочнеться черговий призов громадян України на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань.

Про організацію та проведення весняної призовної кампанії під час брифінгу розповіли заступник міського голови, голова призовної комісії Максим ГАЛИЦЬКИЙ, начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО і заступник військового комісара – начальник відділення комплектування Сумського міського військового комісаріату Юрій СЕРДЮК, заступник військового комісара – начальник відділу комплектування та призову Сумського обласного військового комісаріату Юрій ОНОПКО та помічник військового комісара Сумського ОВК Сергій ХАРЧЕНКО.

«Одним із основних питань, які ставлять перед нами сьогоднішні реалії, є питання захисту власної свободи, суверенітету та незалежності України. Строкова військова служба – це там, де юнаків навчать рішучості, мужності та захисту української державності завдяки здобутій військовій підготовці. Наше спільне з військовими завдання – забезпечити проходження призовної кампанії у Сумах на високому рівні. Тож міська влада всіляко готова сприяти та підтримувати міський військовий комісаріат, аби забезпечити належні умови для проходження вишкілу та згуртування призовників», – наголосив заступник міського голови.

Цьогоріч весняний призов триватиме з 1 квітня по 30 червня, планове завдання для міста складає 110 осіб.

12 березня виконавчий комітет ухвалив рішення № 165 «Про черговий призов громадян України на строкову військову службу у квітні-червні 2019 року», де визначено, що призову на строкову військову службу підлягають юнаки у віці 20-27 років, а також ті, кому виповнилося 18 рокі за їхньою згодою та написанням відповідної заяви до військового комісаріату. Призиватимуть на строкову військову службу до Збройних Сил України, в Державну прикордонну службу та Державну службу транспорту та зв’язку. Строковик з вищою освітою служитиме один рік, решта – 1,5 року.

Принагідно Максим Галицький зазначив, що відповідно до міської цільової «Програми з військово-патріотичного виховання молоді, сприяння організації призову громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України та військовим формуванням, розташованим на території міста Суми, у проведенні заходів з оборони та мобілізації на 2019 рік» на потреби Сумського МВК для сприяння роботі міської призовної комісії із міського бюджету виділено кошти на загальну суму 90 тис. гривень.

За словами начальника відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслава Кононенка, відповідно до рішення виконавчого комітету затверджено персональний склад міської призовної комісії, визначені завдання структурним підрозділам міської ради, Сумському міському військовому комісаріату, обслуговуючим організаціям, підприємствам та установам, незалежно від підпорядковування та форм власності, Сумському відділу поліції щодо проведення оповіщення та розшуку призовників. Разом з тим, керівники підприємств, організацій, установ і навчальних закладів міста мають виділити технічних працівників для роботи на міській призовній дільниці Сумського МВК.

Відділу охорони здоров’я доручено забезпечити прибуття медичних працівників до міської призовної дільниці Сумського МВК для проведення медичного огляду громадян, які підлягають призову на строкову військову службу. Управлінню освіти і науки треба забезпечити прибуття психологів навчальних закладів міста для роботи позаштатної групи професійно-психологічного відбору.

Оповіщення призовників проводитиметься персональними повістками силами особового складу Сумського МВК, технічними працівниками, кількість яких визначена розпорядчим документом міської ради, органами поліції, представниками обслуговуючих організацій, підприємств та установ.IMG 5650

Станіслав Кононенко звернув увагу, що особи, які ухилятимуться від призову та не з’являться за повісткою до військового комісаріату, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до чинного законодавства України.

Під час брифінгу представники військового комісаріату вкотре наголосили, що військовослужбовці строкової служби проходитимуть службу в небойових військових частинах та не залучатимуться до проведення ООС. А також вони розповіли про соціальні гарантії для військовослужбовців строкової військової служби.

«Строковики за жодних умов не залучаються до бойових дій, службу проходять переважно в частинах забезпечення. Згідно з Кодексом законів про працю, за ними зберігається місце роботи та середня заробітна плата, яка їм нараховується під час служби, виплачується додаткове щомісячне грошове забезпечення, а також за проходження строкової служби зараховується загальний стаж роботи. Раджу молоді перед призовом на строкову військову службу працевлаштуватися, щоб скористатися даною перевагою», – підкреслив заступник військового комісара – начальник відділення комплектування Сумського міського військового комісаріату Юрій Сердюк.