001.jpg

Представники міської влади та військовики розповіли про особливості військової служби за контрактом у Збройних Силах України.

Зокрема про переваги та соціальні гарантії для військовослужбовців-контрактників поінформували під час брифінгу заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО, заступник військового комісара – начальник відділення комплектування Сумського міського військового комісаріату Юрій СЕРДЮК, заступник військового комісара – начальник відділу комплектування та призову Сумського обласного військового комісаріату Юрій ОНОПКО та помічник військового комісара Сумського ОВК Сергій ХАРЧЕНКО.

Заступник міського голови Максим Галицький зазначив, що комплектація військових частин за рахунок військовослужбовців-контрактників дає змогу здійснювати комплекс заходів для захисту територіальної цілісності та незалежності України.

«У 2014 році Україна була вимушена стати на захист власної свободи та суверенітету аби зупинити ворога і вдалося це досягнути найперше завдяки мужності українських патріотів-добровольців, що першими стали на захист рідної землі, а також завдяки військовій підготовці українців, що пройшли відповідні навчання на строковій військовій службі в Збройних Силах України та здобутому досвіду під час проходження військової служби за контрактом. Наразі ж вступ до Збройних Сил України є не тільки засобом для підтвердження власної небайдужості до Батьківщини, це ще й можливістю кар’єрного росту та отримання гідної заробітної плати», – сказав Максим Галицький.

Як розповів начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав Кононенко, міська рада активно проводить спільно з Сумським міським військовим комісаріатом інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо проведення набору громадян на військову службу за контрактом, та умови її проходження.

Говорячи про військову службу за контрактом, заступник військового комісара – начальник відділення комплектування Сумського міського військового комісаріату Юрій Сердюк зазначив, що існують певні критерії, згідно з якими відбувається процедура прийняття громадян України на службу. Це вікові обмеження (від 18 до 40 років) і придатність за станом здоров’я. Процедура відбору передбачає проведення заходів психологічно-професійного відбору, медичного огляду, перевірку рівня фізичної підготовки, а також вивчення особистих якостей людини.

Під час брифінгу військові підкреслили, що вагомим є те, що громадянину, який проходить службу в армії за контрактом, надається ряд соціальних гарантій і привілеїв, зокрема: гарантія стабільного грошового забезпечення (складає від 10200 грн.); додаткові грошові виплати за нагороди та за перебування у зоні проведення бойових дій (додатково сплачується щомісячно відповідно за лінії розмежування); право на отримання житла за рахунок держави; можливість отримання місця для проживання в гуртожитку чи компенсацію за винаймання житла (від 2500 грн. в залежності від населеного пункту); безкоштовна медична допомога військовослужбовцям та членам їхніх родин; можливість отримання безкоштовної заочної освіти під час служби; щорічна відпустка (від 30 днів); забезпечення безкоштовним медичним та санітарно-курортним лікуванням; зарахування служби до загального страхового стажу (стажу державної служби); право на пенсійне забезпечення незалежно від віку у випадку, якщо особа має на день звільнення зі служби вислугу 25 років і більше або за наявності трудового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба; інші соціальні гарантії, встановлені законами.

Разом з тим Максим Галицький додав, що відповідно до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» на 2019-2021 роки» здійснюється виплата одноразової матеріальної допомоги особам, прийнятим на військову службу за контрактом, у розмірі 3000 грн. за умови надання до департаменту соціального захисту населення відповідних документів.