003.jpg

Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді закликає сумчан ставати наставниками для дітей-сиріт.

Велика кількість дітей-сиріт, які перебувають в інтернатних закладах, з певних причин (здоров’я, вік, відсутність статусу сироти) ніколи не будуть всиновлені. Діти старше п’яти років майже не мають шансів знайти батьків. Усиновлювачів підлітків – одиниці. Як результат, майбутні випускники інтернату не готові до самостійного життя, і не здатні створити повноцінні довірливі відносини з людьми. Найгірше те, що ці діти самотні, і поряд немає близьких, готових допомогти. Після виходу з інтернатних закладів кожен другий вихованець в минулому здійснює злочин, кожен п’ятий не має постійного місця проживання та власного житла, кожен сьомий здійснює спробу самогубства, і лише 1% таких осіб здобувають вищу освіту.

«Часто дітям-сиротам матеріально допомагають спонсори, їх відвідують волонтери, які забезпечують їх одягом, цукерками, іграшками, влаштовують свята. Однак, для дітей в подібних установах важливішою є психологічна підтримка, проста дружба, те, за що ніколи не можна заплатити або купити – спілкування, увага, прийняття, спільна діяльність, можливість отримати пораду, вирішити проблему. Змінити життя дитини-сироти на краще здатна одна людина, яку називають наставником. Саме наставник може допомогти дитині, позбавленої батьківського піклування соціалізуватись, підібрати майбутню професію, навчити необхідним для неї навичками, захищати свої права тощо», – зазначають у міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наставник може бути повнолітній громадянин України з гуманним налаштуванням допомогти, вмінням слухати, терплячістю, і, звичайно, любов’ю до дітей. Наставника підбирають завжди лише для окремої дитини, враховують, чим та чи інша людина може бути корисною певному вихованцю. Наставник не рідше чотирьох разів в місяць відвідує свого молодшого друга, проводить час, грається, спілкується, вчить. Наприклад, може розповісти про приготування їжі, економію коштів, порадитись щодо майбутньої професії, допомогти у вирішенні конфліктів або проблем, що виникли. Говорячи простіше, підготувати до соціальної адаптації. Як правило, наставники обираються для дітей від 8 до 18 років. Такі діти краще розуміють, що їхній дорослий друг-наставник це не майбутній опікун або усиновлювач.

Аби стати наставником, необхідно подати заяву та необхідний пакет документів до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, успішно пройти спеціальне навчання.

За словами директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марії ВЕРТЕЛЬ, наразі бажання стати наставниками виявили четверо містян.

Додаткову інформацію про наставництво можна можна отримати в міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Харківська, 42, тел.: 70-06-07, 70-07-04).