Надрукувати
Перегляди: 1942

Суми взяли участь у масштабному Форумі «Муніципалітети як відповідальні лідери», організованому Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Форум став фінальною подією проекту «Соціальна відповідальність державних органів влади: на шляху до євроінтеграції», активним учасником якого було наше місто.

На заході понад 50 спікерів та 200 представників муніципалітетів з усієї України обговорили соціальну відповідальність міст та можливі шляхи, як покращити міста і зробити їх відповідальними лідерами.

Наше місто представляв секретар міської ради Андрій БАРАНОВ.

Суми у рамках проекту були відібрані для участі пілотної програми «Прозорість і соціальна відповідальність муніципалітетів» з підготовки звітів для громади (нефінансових звітів) за міжнародними індикаторами керівництва зі звітності в області сталого розвитку GRI G4 разом зі ще 4 містами за 2014 рік. Такі звіти муніципалітети України готували вперше, тож наше місто ще раз підтвердило свою відкритість та готовність до співпраці. На форумі були презентовані нефінансові звіти Сум, Івано-Франківська, Львова, Вінниці та Ірпіня.

Брало участь наше місто і у конкурсі «Відповідальне місто» на кращі проекти муніципалітетів, проведеного у рамках реалізації проекту, та які були презентовані на форумі.

Відтак, за відкритість та партнерство, підготовку звіту наше місто було удостоєне подяки, яку вручили під час заходу.

Учасники форуму засвідчили, що з муніципалітетів повинні починатися реальні зміни в Україні. Саме вони мають реформуватися, запроваджувати нові практики та створювати такі простори, де людям комфортно і хочеться жити.

На місцевому рівні і з невеликими фінансовими ресурсами можна досягти великих зміни, головне три речі: орієнтованість на результат, ефективне партнерство місцевої влади, бізнесу та громадськості, а також відповідальність і залученість громадян. Сьогодні в Україні вже з’являються такі інструменти, як відкритий бюджет, система електронних державних закупівель ProZorro, які мають надзвичайне значення на місцевому рівні для прозорості і наповнення місцевих бюджетів для розвитку, електронні петиції та багато іншого.

Учасники дискусій обговорили комунікацію органів місцевого врядування з громадою як важливий компонент успішної діяльності муніципалітету, роль муніципалітетів у боротьбі з корупцією, шляхи залучення молоді до муніципалітетів; партнерство бізнесу та міст заради сталого розвитку має покращитися, оскільки є необхідність конструктивного діалогу, довгострокової співпраці та спільного визначення стратегічних пріоритетів.

Окрема дискусія стосувалася втілення інструментарію «Smart citi» та «Big data» та використання онлайн-можливостей. Учасники впевнені, що особливої підтримки потрібно наддавати ініціативам «знизу», коли зміни в місті відбуваються з ініціативи громади, адже міста розвиваються у тому числі й завдяки небайдужим громадянам. Місто буде успішним тільки тоді, коли його громадяни будуть залучені в його управління, тож муніципалітетам необхідно взяти до уваги проблему соціальних перспектив для громадян.

Також говорили про існуючі можливості фінансування для муніципалітетів, тому експерти і донори закликали муніципалітети подавати проекти до міжнародних організацій та фондів, користуватися можливостями, що надає український уряд.

На заході був презентований посібник «Прозорість і соціальна відповідальність муніципалітетів», що був підготовлений Центром «Розвиток КСВ». Посібник висвітлює тему соціальної відповідальності міст, нефінансової звітності та є путівником для муніципалітетів того, як міста мають звітувати.

Підсумком форуму стало створення мережі відповідальних міст з метою підвищення рівня довіри громади до муніципалітетів та впровадження практик соціальної відповідальності.

Нагадаємо, у березні 2015 року Суми стали учасником проекту «Соціальна відповідальність органів державної влади – на шляху до євроінтеграції», який реалізовує Центр розвитку корпоративної соціальної відповідальності за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Участь у проекті дозволила заявити про місто як можливого партнера та відкритого для інвестицій іноземним партнерам. У рамках проекту Суми стали учасником пілотної програми з підготовки звітів для громади (нефінансових звітів) за міжнародними індикаторами керівництва зі звітності в області сталого розвитку GRI G4 разом зі ще 4 містами.

Представники Сумської міської ради також взяли участь у кількох навчальних семінарах з вивчення досвіду прозорості та сталого розвитку муніципалітетів України та Нідерландів.