Надрукувати
Перегляди: 1373

Сумське міське товариство допомоги дітям-інвалідам, що мають розумову відсталість, «Феліцитас» стало переможцем конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету. Про результати конкурсу, який пройшов наприкінці лютого, повідомили в управлінні соціального захисту населення.

Конкурс було оголошено управлінням у січні, з метою забезпечення прозорості та ефективного використання коштів,

які передбачаються в міському бюджеті для фінансової підтримки інститутів громадянського суспільства та на виконання міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» на 2016 - 2018 роки».

На 2016 рік були затверджені бюджетні призначення на проведення конкурсу в сумі 475 000 грн.

Для участі у конкурсі відповідно вимогам до конкурсної документації та умовам її подання надійшла конкурсна пропозиція від Сумського міського товариства допомоги дітям – інвалідам, що мають розумову відсталість, «Феліцитас».

Під головуванням першого заступника начальника управління Світлани МАРИНЧЕНКО відбулося засідання конкурсної комісії. На комісії була розглянута конкурсна пропозиція та ухвалено рішення про проведення другого етапу конкурсу.

Голова товариства «Феліцитас» Сергій САПОЖНІКОВ провів відкритий захист конкурсної пропозиції: програми «Надання послуг денного догляду, соціальної реабілітації і абілітації інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю».

Він розповів про діяльність організації протягом останніх двох років, у тому числі за рахунок бюджетних коштів; визначив завдання пропонованої програми, та її очікувані результати; цільову аудиторію, на яку спрямовано програму. Керівник звернув увагу на інноваційність програми, рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення, необхідного для виконання програми.

Товариство «Феліцитас» було створено в лютому 1992 року. Його місією є надання допомоги людям з інтелектуальною недостатністю та їхніми родинами від народження інваліда та протягом усього його життя за допомогою створення комплексу закладів (служб) в сфері освіти, працевлаштування, соціальної реабілітації і адаптації, а також захисту прав людей з інтелектуальною недостатністю.

Метою запропонованої програми є надання денного догляду особам з інтелектуальною недостатністю на базі реабілітаційної установи та в домашніх умовах, абілітації та транспортування осіб до інституту громадянського суспільства, до дому та іншого можливого надання соціальних послуг.

У Сумах відсутні комунальні та державні реабілітаційні заклади, які б надавали соціальні послуги денного догляду, соціальної реабілітації та абілітації особам, рівень інтелекту яких нижче ніж 57%. В той же час, згідно з визначення потреб населення у соціальних послугах у нашому місті, денного догляду потребують 20 городян, соціальної реабілітації – 30, абілітації – 29 сумчан. Ці особи перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

Голова товариства також зазначив про неспроможність реалізації програми в разі ненадання фінансової підтримки з місцевого бюджету. За кошторисом для реалізації програми «Надання послуг денного догляду, соціальної реабілітації і абілітації інвалідам і дітям – інвалідам з розумовою відсталістю» товариству «Феліцитас» необхідно 659 152,48 грн.

За результатами відкритого захисту програми, члени конкурсної комісії провели індивідуальне оцінювання конкурсної пропозиції. За результатами оцінювання конкурсна пропозиція Сумського міського товариства допомоги дітям – інвалідам, що мають розумову відсталість, «Феліцитас», яка набрала 531 (з 630 можливих), визначена переможцем конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), спрямованих на надання у місті Суми деяких видів соціальних послуг на базі інституту громадянського суспільства та в домашніх умовах, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка з міського бюджету у 2016 році.

Слід зазначити, що з 2006 року відповідно до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» товариству «Феліцитас» надається фінансова підтримка з коштів міського бюджету як громадській організації інвалідів.