0012.jpg

Відбулася зустріч керівництва міста зі Спеціальним посланником Уряду ФРН з питань реформ децентралізації та ефективного урядування в Україні, професором Ґеорґом МІЛЬБРАДТОМ.

Зустріч проходила за участі в .о. міського голови Віри МОТРЕЧКО, директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлани ЛИПОВОЇ, заступника директора департаменту, начальника управління економіки, інвестицій та фінансів програм соціального захисту Лариси СКИРТАЧ та начальника відділу організаційно-кадрової роботи Андрія АНТОНЕНКА.

Як підкреслила в. о. міського голови Віра Мотречко, децентралізація є однією із найуспішніших реформ серед усіх, що нині тривають в Україні, а відтак її потрібно продовжувати. Вона зазначила, що в рамках процесу децентралізації наразі відбувається процес приєднання до Сум територіальної громади Піщанської сільської ради.

«Планується розглянути питання приєднання до міста Битицької, Стецьківської та Великочернеччинської територіальних громад, включених до перспективного плану формування територій громад Сумської області, затвердженого розпорядженням Кабміну», – повідомила Віра Мотречко.

На думку директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлани ЛИПОВОЇ, аби реформа сприяла позитивним змінам, необхідно ухвалити ще цілий ряд законопроектів та внести зміни до чинних законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема Бюджетного та Цивільного кодексів, документів з казначейського обслуговування місцевих бюджетів. Крім того, надати органам місцевого самоврядування достатній фінансовий ресурс на здійснення всіх переданих з держави повноважень, а також переглянути механізм розподілу трансфертів з державного бюджету.

В свою чергу Ґеорґ Мільбрадт запевнив, що пропонуватиме Парламенту внести відповідні зміни до законодавства: «Євросоюз й надалі підтримуватиме проекти, пов'язані з децентралізацією в Україні та спрямовані на посилення спроможностей громад та підвищення до європейського рівня якості надання послуг населенню».