Надрукувати
Перегляди: 1616

Сумчани у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за ставками, визначеними на 2015 рік.

Про це інформують у ДПІ у м. Сумах.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Оподаткуванню підлягає загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

«Сумчани у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за ставками, визначеними на 2015 рік згідно з рішенням Сумської міської ради від 13 січня року (№ 3931) „Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Суми“ та змінами до нього», – зазначила начальник відділу адміністрування майнових податків Державної податкової інспекції у м. Сумах Наталія САЛИГА.

Розмір податку на нерухомість для сумчан становить 0,7 % від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2015 року за 1 м2, тобто – 8 грн. 53 коп. Податок нараховується не за всю площу, а лише за ті метри, які перевищують пільговий розмір:

Наприклад, за квартиру, площею 135 м2 сума податку становитиме 469,15 грн. Розраховується він наступним чином: 135 м2 – 80 м2 = 55 м2.; 55 м2Х 8,53 грн. = 469,15 грн.

Громадяни сплачують податок на нерухомість один раз на рік. До 1 липня 2016 року за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) буде направлено або вручено податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. А сплатити цей податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Фактично, в поточному році для громадян-власників житла граничний термін сплати податку на нерухомість настає 28 серпня.

Платники податку-юридичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за поточний рік. Вони самостійно обчислюють суму податку і до 20 лютого 2016 року подають до територіальних органів ДФС України за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, тобто 29 квітня, 29 липня, 29 жовтня та 29 січня наступного року.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є місцевим податком і надходить у розпорядження органу місцевого самоврядування та витрачається на потреби сумської громади.