001.jpg

У Сумах віддали шану тим, хто ціною власного здоров'я й життя захистив світ від нещадних наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сьогодні, в 33-ті роковини вибуху на Чорнобильській АЕС біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» відбувся мітинг-реквієм. Вшанувати пам'ять жертв аварії, віддати шану героям-ліквідаторам та пригадати жахіття техногенної катастрофи зібрались громадськість, посадовці та молодь.

«Після 26 квітня 1986 року, коли стався вибух на четвертому реакторі ЧАЕС, кожен з нас живе з великою тривогою за майбутнє прийдешніх поколінь, яких торкнулося це лихо. Фактично все людство стало жертвою нещадного розбурханого атому. – сказала заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ. – Чорнобиль не тільки велика трагедія, а й символ безмежної мужності тисяч наших земляків. Ми маємо бути свідомі того, що життя тримається на спільній відповідальності, і робити все для того, щоб майбутнє покоління не зазнало подібної біди».

Від імені міського голови Олександра ЛИСЕНКА посадовець подякувала ліквідаторам наслідків Чорнобильської аварії за виявлені мужність і відвагу, за виконаний громадянський обов’язок та врятоване людство.

За її словами, міська влада не стоїть осторонь проблем постраждалих внаслідок катастрофи. У відповідності до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» на 2019-2021 роки», на поточний рік на потреби постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС у міському бюджеті передбачено майже 900 тис. грн, 731,5 тис. грн. з них у вигляді одноразової матеріальної допомоги в розмірі 1,1 тис. грн. «чорнобильцям» І категорії та дітям, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської аварії.

Окрім цього, 79,4 грн. передбачено для відшкодування вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад, 35 тис. грн. для п’яти осіб передбачено для надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок без лікування особам, що супроводжують постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії, яким встановлено інвалідність І групи та яким за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога (в розмірі 7 тис. грн. кожному).

По закінченні мітингу присутні схилили голови в жалобі за жертвами аварії на ЧАЕС та поклали квіти до підніжжя пам'ятного знаку.