001.jpg

15 лютого сумчани провели в останню путь Василя Опанасовича БАТЄХУ – останнього на Сумщині Героя Радянського Союзу, Почесного громадянина міста Суми.

Попрощатися зі справжньою легендою прийшли близько 200 сумчан, представники міської та обласної влади.

Заупокійну панахиду за померлим відслужили у Спасо-Преображенському Соборі, потому процесія рушила до Ново-Баранівського кладовища, де Василь Батєха знайшов свій останній спочинок.

Життєвий шлях Героя був сповнений неабияких випробувань та буремних подій. Але всі їх Василь Опанасович пройшов з честю та гідністю. Підтвердженням цього є його численні нагороди та ордени, які він отримав під час Другої світової війни. Про незламну силу духу справжнього Героя свідчить і той факт, що після завершення війни, він не покинув службу у збройних силах. Свою військову кар’єру Василь Батєха завершив зі званням Генерал-майор. Лише слова підтримки та співчуття лунали на адресу згорьованих рідних, адже для них, як і для міста Суми загалом, це невиправна втрата.

Слово взяв і очільник обласного центру Олександр ЛИСЕНКО: «Сьогодні ми прощаємося із видатною людиною. Із глибоким сумом сприйняли звістку про смерть знаного земляка. Ця скорботна новина відізвалась болем, без перебільшення, в серці кожного містянина. Вважаю за честь особисте знайомство з Василем Опанасовичем. Я переконаний, що не лише для мене, але і для тисяч сумчан, він назавжди залишиться взірцем відваги, доброти та людяності. Адже, попри такі визначні досягнення, Василь Батєха був надзвичайно простий та відкритий у спілкуванні. Поділяємо горе рідних Героя та сумуємо разом із ними. Світла пам’ять про видатну Людину назавжди залишиться у наших серцях».

Василя Батєху поховали зі всіма військовими почестями, під трикратний автоматний залп.