003.jpg

На цьому зауважив міський голова Олександр ЛИСЕНКО 4 березня під час прес-конференції щодо фінансування з міського бюджету поточного утримання навчальних закладів міста.

Як показала практика, відмовитися від «батьківських коштів» не готові ні батьки, ні директори шкіл та дитячих садочків.

«Моя позиція залишається незмінною – раз і назавжди відмовляємося від ганебної практики залучення батьківських коштів на поточне утримання навчальних закладів.

Відповідний Наказ управління освіти і науки мають виконувати всі директори освітніх закладів, а батьки контролювати це і самим не пропонувати кошти», – підкреслив міський голова.

Він ще раз попросив не плутати поняття: «на поточне утримання», що фінансуватиметься з міського бюджету, з ініціативою самих батьківських комітетів щодо придбання додаткового обладнання чи екскурсій, які батьки за своїм бажання будуть фінансувати самі.

«Математика проста: всього учнів у Сумах 36 тис. У кожному навчальному закладі сума на його утримання з одного учня раніше складала від 20 до 50 гривень. Ми взяли максимальний показник в 50 грн. та помножили на кількість учнів, що дорівнює 18 млн. грн. – саме цю суму необхідно виділити з міського бюджету на поточне утримання навчальних закладів. Плюс до цього з міської скарбниці додадуть на охорону закладів», – додав міський голова.

Тобто вся необхідна сума складає близько 21 млн. грн. Нині з міського бюджету виділено 9 млн. грн. чого, як повідомив заступник міського голови Степан ПАК, має вистачити трохи менше ніж на півроку, для всіх шкіл та дитячих садочків. Другу частину суми зможуть за законодавством виділити лише після розподілу вільного залишку бюджету міста.

«Я прошу не спекулювати на цій темі. Упевнений, що разом ми здолаємо стереотип, що склався – начебто обов’язково повинні здавати гроші на школу. Адже є найголовніше – фінансування, чого не могли досягти десятки років», – закликає міський голова.

Щодо надходження коштів безпосередньо до навчальних закладів, міський голова пояснив, що кожен отримає суму на утримання школи чи дитячого садка у відповідності до кількості учнів в ній та величини навчального закладу. Кошти вже почали надходити відповідно до поданих документів у казначейство за звичною процедурою.