003.jpg

16 лютого відбулася зустріч міського голови Олександра ЛИСЕНКА та його заступника Віктора ВОЛОНТИРЦЯ з польськими гостями, під час якої обговорили подальшу співпрацю щодо розвитку місцевого самоврядування Сум.

Саме задля цього до обласного центру завітали радник Президента міста Люблін з питань транскордонного співробітництва Павел ПРОКОП та консультант-експерт Богдан ЮРЧУК.

Вони відзначили, що важливим кроком у спільній роботі стало бажання міського голови Сум розвивати місцеве самоврядування. Саме тому протягом наступних трьох днів польські експерти будуть проводити зустрічі у форматі фокус-групи, до складу якої також увійдуть 5 посадових осіб Сумської міської ради, у рамках реалізації проекту «Український самоврядно-громадський стандарт», який запроваджується у семи містах України, які мають сталі напрацювання щодо співпраці влади та громади.

Партнери спільно працюватимуть над питаннями комунікації з громадськістю, організації управління муніципалітетами а також щодо вдосконалення роботи ЦНАП.

Співпраця з польськими партнерами допоможе вивести на новий рівень відносини влади та громадян, підвищити їх довіру, активізувати місцеві громади, а також запровадити соціальні інновації. Остаточний Стандарт буде подано міському голові Сум для втілення всіх вищезазначених пунктів у життя.

Слід відзначити, що навесні минулого року польська делегація вже приїздила до Сум з метою проведення тренінгів для представників структурних підрозділів Сумської міської ради, виконавчого комітету та громадських об’єднань в рамках реалізації проекту «Український самоврядно-громадський стандарт».

Вдалося підготувати конкретні пропозиції щодо покращення і удосконалення роботи органів місцевого самоврядування, перелічити пропозиції нових ініціатив та тих, що вже мають свої результати, проаналізувати сильні та слабкі сторони в роботі муніципалітету та його структурних підрозділів.

Польські фахівці розповіли про власний досвід розвитку місцевого самоврядування та поцікавилися тим, які наразі проблеми та досягнення є у Сумах у цьому плані.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив: «Сумам є чим похвалитися, але є і над чим працювати. Ми намагаємося не стояти на місці, адже час нам диктує нові умови. І дуже приємно, що у нас є такі партнери, які готові нам у цьому допомогти. Впевнений, що для Сум вони будуть надзвичайно актуальними».

1455617515 dsc02603

Поговорили і про децентралізацію влади, яка наразі триває в Україні. На переконання заступника міського голови Віктора ВОЛОНТИРЦЯ, справжня децентралізація розпочинається із фінансової сфери. На жаль, сьогодні держава передає органам місцевого самоврядування лише повноваження, а кошти на їх втілення давати забуває.

Павел Прокоп зауважив, що в цьому плані Польща та Україна дуже схожі. Тому буде цілком логічним попрацювати і цьому напрямку.

На завершення обидві сторони погодилися, що ця зустріч – лише один із кроків на шляху до справжнього демократичного суспільства, яке сумчани разом зі всією Україною, нині розбудовують.